Societate

Transalpina devine mult mai sigură pentru șoferi. Ce investiții se fac

Drumarii montează, în această perioadă, un sistem inovator, care sporește siguranța șoferilor care tranzitează cea mai înaltă sosea montană din România, Transalpina.

Drumarii vor înlocui parapetele din metal sau beton de pe Transalpina cu unele moderne realizate din cabluri metalice.

Noul sistem realizat din cabluri extrem de rezistente, supuse la diverse teste, este menit să reziste la impactul puternic al unei mașini.

CNAIR va monta, vara aceasta, 50 de kilometri de astfel de parapet din cablu pe Transalpina și Transfăgărășan.

Costurile sunt de 50 de milioane de euro, fonduri accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Este un parapet cu cablu oţelit. Înlocuiește lisele metalice, acelea care în urma unui eveniment rutier se deformau și dura destul de mult până interveneam să le remontăm, să le punem la loc. Acesta, în cazul unui eveniment, pur și simplu se înlocuiesc acești stâlpi, imediat avem de rezervă la districtul Rânca. Se înlocuiesc, se montează cablul înapoi, deci undeva într-o oră tot parapetul este refăcut și nu mai există riscul apariției unor alte evenimente. Un alt avantaj foarte mare este că în zonele montane zăpada circulă pe sub el, nu mai formează cavalieri și automat depunerile de zăpadă după parapet și troienirea drumului.

Acesta este, după noi, cel mai mare avantaj al acestui tip de parapet, că nu mai formează cavalierii de zăpadă de după el și se evită sau întârzie foarte mult înzăpezirea drumului. Iar un alt aspect este acela că natura se poate admira foarte ușor prin acest parapete, se vede prin el, nu mai e ca acel parapet tip lisă, obtura foarte mult vizibilitatea. În caz de impact, acest tip de parapet, conform stasului, înlocuiește parapetul N1, adică poate să țină un camion încărcat fără niciun fel de problemă. Tocmai acesta este avantajul, că niciodată nu va fi un impact frontal cu un parapet,va fi din lateral, preia șocul și ține pe partea carosabilă mașina până când se oprește. Nu se rupe să poată fi trecut dincolo”, a declarat Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button