Societate

Amenință cu judecata dacă nu se redeschide mina de grafit de la Baia de Fier

Președintele USR Gorj, deputatul Radu Miruță, i-a trimis memoriu premierului Marcel Ciolacu pe tema grafitului de la Baia de Fier.

Radu Miruță militează pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier. Deputatul afirmă că forurile europene ar putea acorda finanțări României, special, pentru reluarea exploatării acestei resurse minerale.

Radu Miruță amenință angajații guvernului cu judecata, dacă nu vor face demersuri la Comisia Europeană pentru obținerea sumelor necesare redeschiderii exploatării grafitului de la Baia de Fier.

“Pe 3 mai, Comisia Europeană a emis un regulament care prevede că pot fi acordate finanțări pentru amenajarea exploatării unor resurse minerale, printre care și grafitul. (…) Până pe 22 august, Guvernul României trebuie să își dea acordul pentru ca grafitul de la Baia de Fier să fie trecut pe lista proiectelor care să primească finanțare europeană. Dacă nu vor face acest lucru, voi merge în instanță împotriva angajaților guvernului. Este pur și simplu o piedică pusă cu tot dinadinsul împotriva grafitului de la Baia de Fier”, spune parlamentarul.

Radu Miruță este convins că, în ciuda piedicilor pe care guvernanții le vor pune, până la urmă, va fi realizată o fabrică de baterii la Baia de Fier după ce va fi reluată activitatea de exploatare a grafitului.

“Convingerea mea de a avea o fabrică de baterii în zona de sub munte a județului Gorj începe să se ancoreze în concret, fie că PSD nu vrea, fie că PNL doarme. I-ați auzit parlamentarii de Gorj, de la PSD sau de la PNL vorbind măcar de grafitul de la Baia de Fier? În schimb, i-au pus piedici pe unde l-au prins, au votat împotriva proiectului meu de deschidere a minei de grafit de două ori în Parlament. Să voteze acum împotriva Regulamentului UE2024/1252 nu au cum, dar să doarmă astfel încât Guvernul să nu trimită nimic până pe 22 august, se poate. Haideți să menținem presiune pe ei toţi astfel încât România să nu rateze și această șansă! Am trimis un memoriu primului ministru fix în acest sens. Avem cel mai pur grafit, are cea mai mare valoare, avem forța de muncă pregătită deja în zona minieră, avem capacitate de exploatare, avem nevoie de suflu economic nou, avem nevoie de locuri de muncă bine plătite în Gorj. Avem ce alții n-au, dar caută însetați, trebuie să deschidem mina de grafit, impunând la licențiere condiția de a fi prelucrat local”, spune parlamentarul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button