News

Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii

Preoții din România care solicită bani enoriașilor pentru slujbele de înmormântare sau căsătorie se confruntă cu sancțiuni severe, potrivit unei Hotărâri a Sfântului Sinod din 2014. Desfășurându-se sub așteptarea implicită că orice contribuție financiară este oferită voluntar, acești preoți pot risca să-și piardă parohiile și să fie supuși altor măsuri disciplinare.

Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, confirmă riscurile la care se expun preoții care solicită bani pentru înmormântări. De la mustrări și verificări la mutări disciplinare și caterisire, aceste sancțiuni sunt menite să asigure respectarea regulilor stabilite de Biserică.

“Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp – caterisirea”, a precizat, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de directmm.ro.

Reprezentanții BOR subliniază că nicio contribuție bănească solicitată de biserică nu este obligatorie și că banii oferiți reprezintă doar un ajutor financiar oferit de enoriași de bună voie. Cu toate acestea, se recunoaște necesitatea unei mai bune informări și comunicări între biserică și enoriași pentru a evita neînțelegerile.

Enoriașii sunt îndemnați să reclame orice presiune financiară nejustificată prin trimiterea sesizărilor la adresa: biroul.sesizari@patriarhia.ro. Acest demers este susținut de BOR, care dorește să ofere un canal transparent de comunicare pentru rezolvarea oricăror probleme legate de solicitările financiare în cadrul bisericii.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button