Drepturi în plus pentru familiile pacienților decedați în spitale. Regula e valabilă doar într-o singură situație
O ordonanță intrată în vigoare în primele zile ale lunii martie oferă posibilitatea familiilor pacienților ajunși la spital în stare gravă, de inconștiență și care mor să ceară documentelor medicale ale rudei lor decedate în lipsa unui consimțământ scris dat anterior.
„S-a reparat mârșăvia, fraților! Asta după ce la începutul anului 2016, imediat după Colectiv, când au realizat dobitocii decidenți că au început rudele celor decedați să ceară dosarele medicale, au copt repede un articol la lege (semnat de nimeni altul decât tăriceanu călin) care spunea că rudele nu mai au acces la dosar decât dacă cel decedat îsi dăduse înainte să moară consimțământul… translate: Dadu trebuia să semneze de sâmbătă 31.10.2015 pt că știa că urmează să moară…”
Este postarea de acum câteva zile a Irinei Chelba, sora lui Alex Chelba, victimă în incendiul de la Colectiv, din noaptea de 30-31 octombrie 2015. Fratele, în vârstă de 33 de ani, a ajuns pe picioarele lui la spital, cu arsuri de gradele 2 și 3 și a decedat după 7 zile. Potrivit legislației române de până acum, informațiile privind starea pacientului, analize, investigații, diagnosticul, tratamentul sunt declarate date confidențiale chiar și după decesul acestuia și nu pot fi oferite nimănui. Familia sau aparținătorii pot intra în posesia dosarului medical doar în cazul în care pacientul și-a dat acordul în scris și a indicat persoanele care pot avea acces la datele sale. Sau când obțin un ordin judecătoresc.
Din 2 martie 2023 a intrat însă în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 6/2023 care modifică Legea Drepturilor Pacientului nr. 46/2003.
Noile reglementări se referă la situațiile în care pacientul ajunge la unitatea medicală în stare gravă, sedat, intubat, inconștient, hipoacuzic și este în imposibilitatea de a-și da acordul scris cu privire la accesul la dosarul său medical.
De acum încolo, în astfel de situații, care se termină cu decesul pacientului, informațiile din dosarul medical pot fi obținute, la cerere, de următoarele persoane, în ordine:
- Soțul supraviețuitor Descendenți (copii)
- Ascendenți (părinți)/tutori
- Rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv (frații, surori, unchi/mătuși și nepoți, n.red.)
Chiar și cu aceste modificări legislative care aduc un plus de drepturi pacientului român și familiilor acestora, rămân în continuare fără acoperire legală două situații speciale:
- Când pacientul aflat în stare gravă a decedat, nu are urmași de sânge, dar are un partener de viață. Nici acum, acesta nu va avea dreptul să ceară date medicale.
- Când pacientul se află în stare gravă și în imposibilitatea de a desemna persoana care să primească informațiile medicale despre el, nimeni din familie nu le poate obține decât dacă acesta moare.