Societate

Vor să modifice Ordonanța austerității să evite concedierile la CE Oltenia

Liderii PSD și PNL Gorj, deputatul Mihai Weber, și senatorul Ion Iordache, anunță că au depus amendamente pentru modificarea Ordonanței austerității.

Parlamentarii de Gorj au reacționat după ce liderii FNME și SMEO din cadrul CE Oltenia au avertizat că, la 1 iulie, ar putea fi concediați 3000 de angajați de la CE Oltenia. Deputatul PSD Mihai Weber anunță că a depus un amendament, astfel încât CEO să scape de obligația de a se încadra în același buget de salarii ca anul trecut. Liderul social-democraților gorjeni afirmă că păstrarea celor 1800 de noi angajați în Complexul Energetic Oltenia este cel mai important obiectiv în perioada următoare. “Pe tema respectivă am depus și un amendament tocmai pentru a majora sau a nu rămâne acel fond de salarii prevăzut la nivelul actual, pentru că e normal ca modificările făcute asupra salariului minim din România are anumite influențe asupra fondului de salarii. Și, atunci, e nevoie să intervenim cu anumite modificări, pentru că, în primul rând, cei care sunt angajați pe perioadă determinată să nu mai aibă acest statut și să fie angajați pe perioadă nedeterminată, astfel încât să obținem performanță de la cei angajați în ultima perioadă la CEO. Nu poți să pretinzi ca o persoană să dea tot ceea ce poate, în condițiile în care știe că este angajat doar pentru câteva luni. Ăsta este obiectivul cel mai important în perioada următoare”, spune deputatul.

Concedierile din CE Oltenia pot fi evitate, dacă se aplică Legea nr.197.

Președintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, susține că și el a depus amendamente care să permită CE Oltenia să-și mărească bugetul de salarii, astfel încât să nu aibă loc concedieri colective de la 1 iulie. În plus, liderul liberalilor gorjeni spune că, în paralel, trebuie pusă în aplicare Legea nr.197/2021 de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie. „Am avut discuții și eu ieri. Președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților nu a introdus acele amendamente pe care le promisese inițial. A promis că va face după ce se va face această rotativă guvernamentală. Vom vedea ce vor face în săptămânile viitoare, dar cu siguranță tot ce ține de implicarea mea voi spune prezent și voi face toate demersurile necesare. Am făcut în paralel și amendamente la ordonanța care nu permitea CEO să mărească bugetul de salarii și acest lucru este un element care obligă compania să stea într-un anumit buget și automat să reducă cheltuielile cu salariile. Am depus aceste amendamente și așteptăm să fie dezbătută. Și cea de-a doua variantă este pensionarea anticipată care ar ajuta compania să păstreze oamenii care sunt pe perioadă determinată. Eu sper să fie acceptate până la urmă și sper ca și ceilalţi colegi parlamentari să se implice în a le susține. Dacă ar trata-o așa cum au promis, ar putea fi aplicată în totalitate Legea 197 în actuala sesiune parlamentară. Eu am vorbit și cu domnul Baciu și dumnealui mi-a confirmat încă o dată că a avut discuții ferme, clare cu președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților și s-a angajat că le va face. Toate chestiunile acestea țin de el exclusiv”, a conchis parlamentarul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button