News

Tradiții și obiceiuri de Sf. Mihail și Gavriil

Astăzi îi celebrăm pe cei mai cunoscuți dintre Arhangheli: Sfântul Arhanghel Mihail, izbăvitorul de primejdii și necazuri, de boli și ispite, și Sfântul Arhanghel Gavriil, ocrotitorul familiilor, al mamelor și al copiilor. Această zi specială este plină de tradiții, obiceiuri și rugăciuni care sunt considerate a aduce noroc și sănătate în viața celor care le practică.

Unul dintre obiceiurile populare este acela de a citi rugăciuni de dezlegare după slujba religioasă, iar preotul se dezbracă de veșmintele preoțești și le pune peste credincioși, un gest ce se crede că aduce vindecare și sfințenie, mai ales pentru cei care suferă de boli mintale.

În timpul Sfintei Liturghii oficiate în această zi, la ieșirea preotului cu sfintele daruri, mulți credincioși pun în calea lui haine pentru ca acesta să treacă peste ele, considerând că acest gest aduce vindecare și sfințenie celui care le va purta.

Tradiția mai spune că în ziua Sfântului Mihail și Gavriil, credincioșii trebuie să împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular „Moșii de Arhangheli”. De asemenea, se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă, fără luminare sau cei dispăruți în împrejurări năprasnice.

În anumite zone ale țării, se spune că finii trebuie să ducă nașilor colaci în dar, un gest simbolic al celor doi Arhangheli, Mihail și Gavriil. Acest obicei se respectă pentru a aduce pace și fericire în familie

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button