News

Tânără din Târgu Jiu agresată de soț! Ce mesaje i-a transmis

În ultimele 24 de ore, polițiștii gorjeni au intervenit în 3 cazuri de violență domestică, ocazie cu care au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

În toate situațiile, poliţiştii care au emis, după analizarea situaţiei de fapt, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.

Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

Exemplu:

La data de 20 februarie a.c., Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată direct, de o tânără din municipiul Târgu Jiu, despre faptul că în urmă cu o zi, soțul său a agresat-o fizic.

Totodată, în cursul zilei de 20 februarie a.c., bărbatul ar fi amenințat-o cu moartea, prin intermediul unor mesaje scrise.

A fost intocmit formular de evaluare a riscului, ulterior fiind emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști, în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și violență în familie.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button