News

Proiect uriaș inaugurat în România! Este cel mai mare din Europa de Sud-Est

Companiile israeliene Nofar și Econergy au inaugurat azi oficial parcul fotovoltaic de la Răteși din județul Argeș, o investiție de 102 milioane de euro. Parcul, cu o capacitate de 155 MWp va începe să producă din luna noiembrie și nu a beneficiat de nicio schemă de sprijin.

Parcul de la Rătești este proiectul comun al companiilor israeliene Econergy Renewable Energy și Nofar Energy, dezvoltat în urma unei investiții în valoare de 102 milioane de  euro, cea mai mare din sectorul fotovoltaic de la noi, până acum. Cu o suprafață de 170 de hectare, parcul de la Rătești are o capacitate totală instalată de 155 MW și urmează să producă anual aproximativ 220 GWh de energie electrică.

Acest parc fotovoltaic poate alimenta peste 100.000 de gospodării cu energie curată, ceea ce înseamnă eliminarea a 168.000 de tone de CO2, contribuind astfel la obiectivul României de decarbonizare, de a asigura peste 30% din necesarul de energie din surse regenerabile până în 2030.

În prezent, parcul de la Rătești se află în faza de testare și va fi pus în funcţiune în perioada următoare, cel mai probabil în prima decadă a lunii noiembrie. Investiția nu beneficiază de nicio schemă de sprijin și, potrivit reprezentaților companiilor, energia va fi vândută, cel puțin în primii ani de operare, pe piața, nu prin contracte bilaterale.

„Astăzi este cu adevărat o zi solară pentru noi. Aici, în cel mai mare parc fotovoltaic din România, vedem cum sectorul energiei regenerabile se dezvoltă rapid în România. Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența  energetică și decarbonizarea sectorului energetic. Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030. Echipa noastră e mândră să găzduiască evenimentul RPIA și să contribuie la promovarea activităților Asociației, dorind să continuăm acțiunile productive comune”, a subliniat Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.

sursa: https://www.economica.net/

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button