Societate

Primarul Târgu-Jiului, despre cutremure: Ar trebui să dăm o interpretare, dacă nu vrem să ascundem ceva

Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, consideră că o comisie de specialiști ar trebui să facă o expertiză privind cutremurele care au izbucnit din luna februarie în județul Gorj.

Marcel Romanescu spune că specialiștii ar trebui să dea o interpretare cutremurelor apărute în județul Gorj, dacă nu este ceva de ascuns. Luni, după o perioadă în care nu au mai avut mișcări seismice, târgujienii au fost zguduiți de un nou seism, cu magnitudinea de 4,2. “Nu putem să previzionăm ceea ce se poate întâmpla, dar, din punctul meu de vedere, în condițiile în care eu cred că România nu duce lipsă de specialiști, de fizicieni, de oameni care lucrează în domeniile acestea, ar trebui, la un moment dat, să dăm o interpretare, dacă nu vrem să ascundem ceva. Dacă este ceva de ascuns, este clar că poate s-a dat o hotărâre ca nimeni să nu vorbească dintre cei care, astăzi, reprezintă instituțiile statului, dar ar fi corect, indiferent de cauzele acestor cutremure, ca oamenii de specialitate, până la urmă, chiar Guvernul României poate să facă așa ceva, să facă o comisie care să expertizeze și să vadă exact care sunt motivele care au declanșat aceste cutremure. Săptămâna trecută am văzut la Buzău, acum două săptămâni la Arad, acum Târgu-Jiu, ceva se mișcă. Eu pot să-i înțeleg pe cei care spun că nu pot să le prevadă, dar de cele mai multe ori în statele dezvoltate și care se respectă măcar vin și spun au fost provocate de…”, spune edilul.

OMV începe exploatarea gazelor în apropiere de Târgu-Jiu.

În lipsa unor explicații clare din partea specialiștilor, gorjenii au început să facă tot felul de speculații privind apariția cutremurelor. Unii au spus că ar fi generate de exploatarea gazelor naturale. Săptămâna trecută compania OMV a anunțat că a descoperit resurse importante de gaze naturale în municipiul Târgu-Jiu, însă nu a spus care este locația exactă. Marcel Romanescu afirmă că ar fi vorba despre zona dinspre comunele Drăguțești și Dănești. “Am înțeles că ar fi undeva între Târgu-Jiu și Drăguţeşti, în zona Drăguțești, Dănești, Târgu-Jiu. Doar au descoperit, nu știu dacă au și început să exploateze. De aceea, nu pot să iau în totalitate corectă această informație, că s-ar putea întâmpla cutremurele din cauza a ceea ce se întâmplă acolo. Dacă au descoperit zăcământul și e doar la faza de prospecțiune, nu putem lua în vedere. E adevărat, după ce se va extrage și în momentul în care vor intra să extragă gazele din zona respectivă, putem să ne așteptăm și la alte fenomene, în condițiile în care societatea care va realiza extracția nu respectă tehnologia în vigoare. Gaze și țiței se extrag de cel puțin o sută de ani, dar nu s-a pus niciodată problema că dacă se extrage un zăcământ de undeva din subsol nu sunt soluții tehnice, dar, la cum vedem noi că se întâmplă lucrurile în România, ne putem aștepta la orice. Pe cel care extrage gazul, la un moment dat, să-l intereseze doar cantitatea de gaz și, ulterior, Dumnezeu cu mila”, a conchis edilul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button