Societate

Negocieri la CE Oltenia. Lider: Vom obține creșterile salariale necesare unui trai decent

Liderii celor patru federații sindicale și administrația Complexului Energetic Oltenia s-au întâlnit, marți, la prima rundă de negocieri a actului adițional la contractul colectiv de muncă.

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, a spus, înaintea negocierilor că, este convins că sindicatele vor obține creșteri salariale necesare pentru un trai decent pentru mineri și energeticieni. “Aștept aceste negocieri cu încrederea necesară ducerii la îndeplinirea mandatului pe care mi l-au dat membrii SMEO, cu încrederea că uniți în jurul Federației Univers, și în jurul FNME vom obține acele creșteri salariale necesare unui trai decent pentru membrii noștri de sindicat. Și cel mai important lucru e că aștept aceste negocieri cu credința că și partenerul nostru de dialog știe sau va înțelege că resursa umană e bunul cel mai de preț al unei societăți. Știm ce avem de făcut. Știm exact acolo unde trebuie să umblăm pe capitole din bugetul de venituri și cheltuieli. Transmit colegilor mei că indiferent de greutățile pe care le are CEO și de greutățile pe care ni le va spune cineva că le vom avea în viitor, la sfârșitul acestor negocieri trebuie să ne întoarcem la membrii noștri de sindicat cu mandatul îndeplinit”, a afirmat liderul sindical.

Care va fi soarta angajaților CE Oltenia în următoarea perioadă.

Complexul Energetic Oltenia se află pe un plan de restructurare, care presupune închiderea a circa 80% din capacități până în 2026. În plus, ar urma să dispară 7000 de locuri de muncă. Jan Popescu susține că mare parte din angajați vor pleca din companie prin pensionare, restul urmând să fie redistribuiți la unitățile care-și vor continua activitatea. “Planul de restructurare are 2 componente. Că vrem sau nu vrem, trebuie să le punem în aplicare pe ambele. Nu putem să punem în aplicare doar componenta restructurare a companiei, închidere, ci și componenta investiții, care trebuie făcute doar în locul acelor capacități care sunt închise. Toată lumea a transmis și Directoratului că dacă închizi o capacitate energetică, trebuie să pui în loc aceeași capacitate energetică pe bază de gaz. Nu pe fotovoltaic, pentru că nu este aceeași capacitate, cantitate de energie care este livrată în sistem. Aștept de la președintele Directoratului să pună în aplicare și componenta investiții, pentru că fără investiții această societate nu poate rezista în viitor. Am spus că, pe data de 1 martie, blocul energetic numărul 3 va funcționa și iată că am trecut de 1 martie și funcționează, nu a fost închis, așa cum apăruse pe surse că va fi închis pe 28 februarie. Se pot întâmpla multe lucruri în această perioadă. Nu mai este predictibilitate în sistemul energetic. Mâine, poimâine, se pot întâmpla lucruri care vor duce acolo unde guvernanții noștri trebuie să realizeze și anume că fără această energie produsă pe bază de cărbune nu putem să ne desfășurăm activitatea noi, ca țară. Blocul nr. 3 va fi închis în anul 2023, pentru că trebuie să pornim grupul nr. 5. Salariații noștri nu trebuie să ducă grija zilei de mâine. Dacă se va închide o carieră, personalul de pe locul de muncă din acea carieră, o parte va fi pensionată, iar ceilalți colegi vor fi redistribuiți pe acele locuri de muncă unde va fi nevoie de ei. Nimeni nu trebuie să fie dat afară din această companie, dacă nu îndeplinește condițiile de pensionare”, a conchis liderul SMEO.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button