News

Mare atenție la bonuri!

Guvernul a majorat toate amenzile aplicate firmelor la care ANAF găseşte sume nejustificate pentru neemiterea bonului fiscal sau pentru emiterea bonurilor cu valori mai mici decât cele reale, arată o analiză Economica.net pe baza Legii 296 din 2023. Din 11 noiembrie, firmele riscă amendă de 15.000 de lei, de trei ori mai mare decât în prezent, dacă Fiscul găseşte sume nejustificate, din neemiterea bonurilor fiscal sau emiterea bonurilor cu valoare mai mică decât preţul bunului vândut, de peste 1.000 de lei, dar sub 3% din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. Mai mult, guvernul vrea să penalizeze mai dur decât până acum firmele care fac evaziune în formă continuată, prin dublarea, respectiv triplarea amenzii iniţiale, potrivit analizei Economica.net.


Guvernul a triplat amenzile pe care le va aplica ANAF firmelor care fie nu emit bon fiscal, fie emit bon cu valoare mai mică decât preţul bunului vândut, dacă:

suma nejustificată, găsită de ANAF, este mai mare de 1.000 de lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. În acest caz, amenda a crescut la 15.000 de lei, de la 5.000 de lei, cât a fost până la intrarea în vigoarea a Legii 296 din 2023, arată analiza Economica.net pe baza actelor normative care reglementează aceste fapte.

suma nejustificată, găsită de ANAF, este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. În acest caz, amenda de care e pasibilă firma a ajuns la 6.000 de lei, de la 2.000 de lei, cât a fost până la intrarea în vigoarea a Legii 296 din 2023, reiese din analiza Economica.net.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button