News

Ce răscumpărare au cerut hackerii care au atacat cibernetic zeci de spitale

Un atac cibernetic masiv, care a avut loc în noapte de 11 spre 12 februarie, a blocat platforma digitală Hipocrate la care sunt conectate cele mai multe spitale din România. Din acest motiv, activitatea din zeci de unități medicale a fost afectată.

După acest atac, a fost cerută o răscumpărare de aproximativ 157.000 euro, însă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat să nu se ia legătura cu atacatorii.

„Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident RECOMANDĂ SĂ NU se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută”, a transmis DNSC.

Cele două societăți comerciale care administrează sistemul informatic Hipocrate au reclamat cazul la DIICOT. „La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button