News

Cât câștigă un călugăr în România

Nu multă lume știe că și călugării primesc lunar salarii de la stat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre cât câștigă aceștia.

În România sunt, la ora actuală, aproximativ 10.000 de călugări și măicuțe care, din suma primită de la stat, trebuie să ofere jumătate mănăstirii la care slujesc, potrivit BZI.ro citat de Adevarul, care citează date ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Peste 1.000 primesc salariu exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești. În ceea ce privește salarizații neclericali, mulți sunt remunerați integral de Biserică.

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. (…) Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânare, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button