News

Alertă – Două produse pe care toți românii le au în casă, clasificate drept posibil cancerigene

Talcul: Posibil cancerigen

Experții IARC reuniți la Lyon, Franța, au publicat vineri rezultatele studiilor lor în revista The Lancet Oncology. Clasificarea talcului ca „probabil cancerigen” pentru oameni se bazează pe dovezi limitate de cancer ovarian la femei și dovezi suficiente de cancer la animale de laborator.

Expunerea la talc apare în principal în locuri de muncă legate de extracția, măcinarea și prelucrarea talcului, precum și în producția de produse care conțin talc, conform sursei citate de Agerpres.

În rândul populației generale, expunerea la talc se realizează prin utilizarea produselor cosmetice și a pudrelor pentru corp care conțin acest ingredient. Există, totuși, preocupări legate de posibile distorsiuni în studiile care au evidențiat o creștere a cancerului.

Deși evaluarea s-a concentrat pe talcul fără azbest, contaminarea cu azbest nu poate fi exclusă în majoritatea studiilor care au investigat utilizatorii de talc. În iunie, Johnson & Johnson a ajuns la un acord cu justiția din 42 de state americane într-un proces legat de pudra sa de talc, acuzată că ar fi contribuit la mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor publicată în ianuarie 2020, care a implicat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale și riscul de cancer ovarian. Cu toate acestea, îngrijorările au apărut încă din anii 1970, când s-a descoperit contaminarea talcului cu azbest, un mineral des întâlnit în apropierea depozitelor de talc, crescând riscul de cancer ovarian în rândul femeilor care utilizau produse cu talc.

Acrilonitrilul: Confirmat cancerigen

Agenția din cadrul OMS a clasificat acrilonitrilul drept „cancerigen” pentru oameni, bazându-se pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” și dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, conform IARC.

Acrilonitrilul, un compus organic volatil, este utilizat în principal în producția de polimeri folosiți în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru consumatori și piese auto. De asemenea, acrilonitrilul este prezent în fumul de țigară și poate fi o sursă de expunere prin poluarea aerului.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button