Politică

Primarul Târgu-Jiului: Prefectul și administrația publică locală sunt lucruri paralele

Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, îi dă replica prefectului de Gorj, Iulian Popescu, după ce a anunțat că municipiul se află în topul UAT-urilor campioane la „neinvestirea” banilor.

Marcel Romanescu a reacționat după ce prefectul județului Gorj a anunțat că va face publică lista cu excedentele bugetare înregistrate de UAT-urile din județ, la finalul anului 2023.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a afirmat că, astfel, se vor vedea care sunt primarii gospodari din județ și care nu.

Primarul Târgu-Jiului acuză că reprezentantul guvernului în teritoriu este “paralel” cu administrația publică locală.

“Nu am pretenții de la acest individ. Din punctul meu de vedere, domnul prefect, cu administrația publică locală sunt 2 lucruri paralele, nu se întâlnesc niciodată. Dumnealui nu înțelege că, până la urmă, dacă am scos la licitație pentru a face un împrumut, înseamnă că nu am avut banii necesari pentru a putea acoperi cofinanțările. M-aș fi bucurat ca, pe estimările făcute de către direcțiile de specialitate, să am în bugetul local sumele necesare, în așa fel încât să acopere cofinanțările la proiectele europene. Pe de altă parte, din acel excedent pe care dumnealui îl vede și pe care-l interpretează după bunul plac, 45 de milioane de lei sunt sumele pe care le-am primit în urma cutremurelor și care sunt cu destinație specială. Reabilitarea Liceului “Tudor Vladimirescu”, 14 milioane de lei, reabilitarea Dealului Târgului, unde sunt bazinele prin care alimentăm cu apă municipiului Târgu-Jiu, în jur de 14 milioane de lei, reabilitarea Palatului Copiilor, 1 milion de euro, reabilitarea Grădiniței nr. 13 aproape 1 milion de euro.

Deci, sunt obiective care deja au finanțarea asigurată de la bugetul de stat și care, neconsumându-se în 2023, pentru că sunt proceduri anevoioase, ținând cont că la “Tudor Vladimirescu”, la Palatul Copiilor și la Grădinița 13 trebuie să luăm avizele de la Ministerul Culturii, fiind ori monumente istorice, fie în apropierea monumentelor istorice. Și lucrurile acestea au îngreunat puțin procesul pe care ni l-am dorit. Se lucrează în continuare și sunt sigur că, în 2024, vom demara aceste lucrări, dar odată ce acești bani au fost transferați în bugetul municipiului Târgu-Jiu cu destinație specială, ei se regăsesc la sfârșitul anului ca fiind excedent, dar niciodată acel excedent nu poate fi folosit pentru alte obiective”, a precizat edilul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button