Societate

Primar PSD din Gorj, critici la adresa guvernului: Nu mai există autonomie locală

Primarul social-democrat al comunei Aninoasa, Ilie Petroi, critică Guvernul Ciolacu pentru măsurile de austeritate luate care afectează administrațiile publice locale.

Primarii sunt nevoiți să taie posturi din organigramă, potrivit uneia dintre ordonanțele austerității date, pe final de an, de Guvernul Ciolacu. Ilie Petroi spune că, la Aninoasa, va trebui să taie 3 posturi. Primarul va face o analiză, în perioada următoare. Ilie Petroi afirmă că ar putea externaliza anumite servicii, ceea ce va duce la cheltuieli mai mari decât cele cu menținerea unui angajat în primărie. “Și noi vom fi nevoiți să reducem numărul de posturi, în principiu, și numărul de personal, ca urmare a ordonanței a austerității. Ce vreau să spun e că ordonanța nu a avut, ca și bază, ca și fundament, necesitatea funcționării administrațiilor publice locale, deoarece legislația ne obligă pe anumite paliere și anumite segmente să putem să gestionăm multe dintre problemele cu care ne confruntăm, gestionarea câinilor fără stăpân, a deșeurilor, a situațiilor de urgență. S-a luat această decizie fără să se țină cont de necesitatea de a avea personal calificat și a avea în aparatul propriu oameni cu care să lucrăm, probleme legate de mediu și aici e o întreagă listă de probleme cu care ne confruntăm. Avem de asemenea problemele pe fondul funciar, care încă nu s-a finalizat, procedurile s-au schimbat, legislația s-a schimbat, sunt diferite probleme și ne trezim dintr-o data că trebuie să reducem personalul. O să analizăm cu atenție posibilitatea de a rezolva și a gestiona aceste treburi publice locale. Probabil, o să fim puși în situația în care o să externalizăm anumite servicii, segmente și asta nu poate decât să ne coste mai mult decât ne costă pe noi, de exemplu, un salariat pe un anume segment de activitate”, spune Ilie Petroi.

” Ce facem, dacă la o primărie se defectează centrala termică, stăm în frig?”.

Guvernul le-a impus primarilor să reducă cheltuielile pe final de an. Primarii ar fi trebuit să recepționeze lucrări și să facă plăți, însă guvernanții le-au blocat. Primarul Ilie Petroi se întreabă ce va face în situația în care se va defecta centrala termică de la primărie. “În această perioadă, multe dintre lucrări sunt recepționate sau în curs de recepționare și vine această ordonanță care, culmea, ne ia banii, ne blochează pe sumele de bani existente în bugetele locale. În alte dăți, se rectificau bugetele locale, se suplimentau sau se diminuau, la momentul respectiv. În general, se suplimentau sumele la nivel local, fiindcă știam cu toții că sunt multe probleme de gestionat la nivel local, la reparațiile școlilor, a drumurilor. Ori, în situația actuală, suntem blocați total. Atunci, eu pun întrebarea: unde este autonomia mult clamată de clasa politică locală? Nu mai există autonomie locală, ci de la nivel central se dispune și noi trebuie să executăm. Din păcate, trăim vremurile astea în care guvernul ne blochează pe investiții. Trebuia să se înțeleagă faptul că investițiile trebuiau să meargă în continuare. Ce facem, dacă la o primărie se defectează centrala termică? Stăm în frig, pentru că angajamente de plăți, respectiv contract-factură, nu se mai fac. Nu poate primarul să ia aceste angajamente ca și prejudicii și să le plătească, amenzile sunt de la 2000 la 20000 de lei. Administrația publică centrală pune foarte multă presiune pe administrația publică locală”, a conchis primarul comunei Aninoasa.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button