Societate

Pregătiri pentru negocierile la noul CCM din CE Oltenia

Liderii federațiilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia se pregătesc pentru negocierile cu administrația companiei pentru noul contract colectiv de muncă.

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor începe în luna februarie. Liderii federațiilor au anunțat că vor să obțină noi majorări salariale pentru mineri și energeticieni.

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, afirmă că negocierile la noul CCM vor începe de la valoarea tichetului de masă. În prezent, cuantumul acestuia este de 35 de lei, însă ar putea fi majorat la 40 de lei.

“Angajatorul are obligația, conform legislației în vigoare, să ne cheme la negocieri, probabil, la începutul lunii februarie, și suntem pregătiți pentru treaba această. În privința voucherului de vacanță nu avem ce negocia, este stabilit prin legislația în vigoare că valoarea voucherului de vacanță la nivelul CEO să fie salariul minim brut garantat pe țară. Obligatoriu trebuie să-l primim. Ce trebuie să negociem sunt celelalte drepturi, începând cu celelalte tichete de masă. Chiar dacă legiuitorul a avut de grijă să spună că poate fi acordat, nu obligă angajatorul, și e clar că la negocierea contractului colectiv de muncă de acolo trebuie să începem, valoarea tichetului de masă și restul drepturilor salariale pe care noi le avem în plan. Dar la voucherul de vacanță, angajatorul este obligat prin legislație ca, în 2024, să ne acorde valoarea unui tichet de vacanță la salariul minim brut garantat pe țară, adică 3300 de lei. Cum am făcut în ultimii ani, este clar că va fi pe ordinea de zi a negocierilor, comisia de negociere a contractului colectiv de muncă nu va pleca mai departe până nu va fi rezolvat acest prim punct.

Valoarea tichetului de masa trebuie să fie majorat exact la valoarea pe care legiuitorul a stabilit-o, adică 40 de lei. După acest lucru trecem mai departe la următoarele aspecte pe care le avem în plan să le negociem. Sindicatul Mine Energie Oltenia deja poartă discuții în teritoriu cu liderii noștri, deja i-am rugat să ne aducă la cunoștință solicitările pe care le primesc și dumnealor de la membri noștri de sindicat și o spun cu toată sinceritatea că toți colegii mei mineri și energeticieni trebuie să beneficieze de creșteri salariale bune. Și trebuie să fie mai mari decât anul trecut, pentru că nivelul de trai ăsta este, prețurile au crescut”, a încheiat liderul SMEO.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button