Societate

Pericole în carierele CE Oltenia după cutremure. Lider: Riscurile sunt majore

Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, atrage atenția că există riscul producerii unor pericole majore în carierele Complexului Energetic Oltenia după cutremurele de săptămâna trecută.

Nicu Bunoaica susține că există riscul ca excavatoarele din cariere să cadă unul peste celălalt, pentru că nu se mai respectă monografiile de lucru privind exploatarea cărbunelui. Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 ar fi vrut să organizeze grevă în minerit pe data de 10 martie, însă a renunțat la această idee după izbucnirea cutremurelor de săptămâna trecută în județul Gorj. “Riscurile sunt majore. Malurile au plecat fără să fie seism, dar acum când sunt mișcări tectonice. La un cutremur mai mare este posibil ca și excavatoarele să cadă unul peste altul, pentru că ele excavează unul în spatele celuilalt, la o distanță periculos de mică unul de altul. Și există pericolul datorită faptului că se exploatează ilegal, adică nu se exploatează conform tehnologiei. Încă o dată, trag semnalul, excavatoarele trebuie să lucreze cu cel puțin 3 trepte în față ca să poată să fie în siguranță personalul și utilajul, dar nu se face acest lucru, pentru că directorii umblă numai după cărbune. Trebuia să vorbesc pentru o grevă pe data de 10 martie și nici nu vor să audă de acest lucru. Sunt ferm convins că sunt zone cu pericol foarte mare. Directorii sunt cărbunari, nu au experiență. Cei care sunt specialiști nu au loc de oamenii care au susținere politică”, spune liderul sindical.

„Această companie este o fabrică a morții”.

Nicu Bunoaica atrage atenția că există oricând riscul producerii unor tragedii în carierele Complexului Energetic Oltenia, mai ales acum după izbucnirea seismelor în județul Gorj. În urmă cu câteva săptămâni, un mal de pământ s-a surpat la Cariera Roșiuța, bucăți mari căzând pe banda care transporta cărbune. „Adică, pui banda pe un taluz de 25 de metri. Trebuie să fii nebun la cap, că specialist nu ești, să pui în pericol viața unui lăcătuș care face revirul. Dacă face revirul și trebuie să dea rola jos de pe partea cu taluzul, vine taluzul și îl îngroapă acolo și e vinovat, că ce a căutat acolo, că directorul nu l-a pus. Ba l-a pus, l-a obligat să lucreze acolo. Această companie este o fabrică a morții, începând de la transport, exploatări, care se fac ilegal, se aleargă după cărbune. De aia rămâne acel taluz atât de mare, ia sterilul și apoi cărbunele și în față rămâne acel mal de 25 de metri drept care poate fugi oricând. La mișcările care au fost acum este posibil să se deplaseze pe stratul de cărbune, pentru că acolo sunt și infiltrații de apă care grăbesc alunecarea. Probabil, dacă se face o verificare mai atentă, se vor găsi și fisuri, pentru că construcțiile sunt foarte vechi, nimeni nu s-a mai uitat la ele în ce stare sunt”, a conchis liderul sindical.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button