News

Ministrul de Externe a informat ONU în legătură cu fragmentele de dronă descoperite pe teritoriul României

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la New York.

Ea a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă în Ucraina, descoperite pe teritoriul României.

”Miniştrii au avut discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situaţia din teren, securitatea alimentară şi consecinţele geopolitice ale războiului, precum şi pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă preşedintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski. De asemenea, în cadrul unei discuţii strategice, miniştrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluţiilor din Niger.

La capitolul Aspecte curente au fost abordate evoluţiile recente din cadrul Dialogului Belgrad-Pristina”, a precizat MAE.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni şi Ismail, şi a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă în Ucraina, descoperite pe teritoriul României, se precizează în comunicat.

”Luminiţa Odobescu a evidenţiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Iniţiativa privind grânele la Marea Neagră şi a atras atenţia asupra creşterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarităţii ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menţionând că peste 25,5 milioane de tone de cereale şi bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre. Totodată, ministrul de externe a evidenţiat importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicaţiilor asupra pieţelor interne, respectiv asupra fermierilor”, precizează Ministerul de Externe.

Cu privire la Formula de Pace propusă de preşedintele Zelenski, ministrul Luminita Odobescu a evidenţiat importanţa continuării dialogului privind aprofundarea şi detalierea acesteia, în continuarea discuţiilor de la Jeddah (5-6 august 2023).

Oficialul român a menţionat implicarea activă a ţării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecinţele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU, precizează comunicatul. Discuţia privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniştrilor de externe/Gymnich (Toledo, 30-31 august), unde a fost recunoscută nevoia unei reflecţii strategice privind consecinţele loviturii de stat din Niger asupra regiunii Sahel.

Ministrul de externe Luminiţa Odobescu a reiterat angajamentul României pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenţia asupra riscului ca evoluţiile pe palierul securităţii să se extindă. În acest context, a subliniat importanţa abordării cauzelor profunde ale instabilităţii din regiune, precum combaterea terorismului şi a surselor sale de finanţare, concomitent cu investiţii în educaţie, securitate alimentară şi sănătate, mai arată MAE.

Sursa: News.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button