Societate

Lider din CE Oltenia, despre pachetul social: Să dea 100 de mii de euro

Liderii federațiilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor să discute cu administrația companiei la negocierile pentru noul CCM și despre un pachet social, în caz de concedieri.

Sindicaliștii din CE Oltenia se pregătesc de negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Primele discuții cu administrația ar urma să aibă loc în jurul datei de 8 februarie. În ultima perioadă, au apărut informații că Federațiile Univers și Mine Energie ar avea probleme cu reprezentativitatea de 35% și că șefii CEO nu-i vor accepta la negocieri.

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, este convins, însă, că Federația Univers, din care SMEO face parte se va așeza la masa negocierilor.

Liderii sindicali vor să solicite majorări salariale pentru mineri și energeticieni. În plus, vor să discute și despre acordarea unor sume în caz de concedieri colective.

Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, vorbea despre sume de 30.000 sau de 50.000 de euro. Jan Popescu spune că sumele vor fi stabilite în momentul în care conducerea CEO va intenționa să facă disponibilizări.

“Până la urmă, Federația” Univers reprezintă peste 90% dintre salariații Complexului Energetic Oltenia și nu are cum să nu participe la negocieri. (…) Sunt convins că administrația va chema la negocieri exact pe cine trebuie, așa cum e prevăzut în legislația în vigoare. Sindicatele au solicitările clare: trebuie crescute veniturile colegilor noștri mineri și energeticieni. Noi știm ce avem de făcut. Indiferent de ceea ce se întâmplă, colegii noștri mineri și energeticieni trebuie să beneficieze, în anul 2024, de venituri mai mari, pentru că așa este normal, așa este corect. Munca pe care o desfășoară este grea și noi, liderii de sindicat din comisia de negociere, trebuie să solicităm creșteri salariale, să le obținem. Dacă am prelungi contractul colectiv de muncă în vigoare, nu am fi mulțumiți, pentru că noi vrem alte drepturi și mai bune. (…) De ce 30, 50 de mii de euro și nu 125 de mii (nr. sume în caz de concedieri), cum s-a dat în Bulgaria și relocare? Să dea 100 de mii! Dacă administrația va intenționa să facă concedieri, e obligată să stea la masă cu partenerul social și sindicatele vor solicita și vor obține condiții bune pentru colegii care vor îndeplini condiții de prepensionare. Nu vom fi de acord să plece salariați în puterea vârstei”, a conchis liderul SMEO.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button