News

INTERZIS în Grecia! Decizie istorică! Nu e voie atunci când e soare pe cer

Operatorul independent de transport al energiei electrice (IPTO) din Grecia, omologul Transelectrica, a anunțat suspendarea tuturor importurilor de energie electrică în orele de zi până pe 7 mai.

Potrivit anunțului oficial al IPTO, citat de presa de specialitate, capacitatea de import în interconexiunile cu Italia, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria și Turcia va fi zero de la ora 8:00 până la ora 17:00 în fiecare zi de astăzi până pe 7 mai.

Singura excepție este direcția Bulgaria-Grecia, unde 100 MW orari vor fi permiși timp de două ore în fiecare dimineață și 250 MW de la 16:00 la 17:00.

Motivul pentru această măsură drastică este că în ultimele weekend-uri au existat multe ore consecutive cu prețuri zero și negative pe piața pentru ziua următoare, deoarece producția de energie electrică din surse regenerabile depășește cu mult cererea din Grecia.

Acest lucru forțează IPTO, operatorul sistemului de transport al țării, să impună restricții din ce în ce mai mari, nu din cauza incapacității rețelei de a face față sarcinii suplimentare, ci pur și simplu pentru că energia nu este necesară, potrivit sursei citate.

IPTO a prognozat că astăzi, în Vinerea Mare, energia regenerabilă din Grecia vor atinge un vârf de aproape 7 GW la ora 13:00, față de o sarcină de sistem de doar 4,7 GW.

Pe piața locală pentru ziua următoare cu livrare astăzi, Vinerea Mare, prețul a fost aproape zero timp de cinci ore, în condițiile în care energiile regenerabile reprezentau 63% din mixul de producție.

În mod tradițional, în timpul weekend-ului de Paște, cererea scade brusc, ceea ce înseamnă că ar putea apărea un surplus și mai mare. IPTO se așteaptă ca sarcina orară să scadă sub 4,5 GW sâmbătă și duminică

Tradițional, când vine vorba despre exporturile Bulgariei către Grecia, acestea tind să crească în orele din jurul prânzului. Duminica trecută, au fost aproape de 300 MW dimineața, iar mai târziu au urcat până la 400MW – 500 MW. În aceste ore, prețul angro al Bulgariei a fost ușor mai mic decât cel al Greciei, ceea ce înseamnă că există un stimulent pentru exporturi.

Acesta este motivul pentru care investitorii de pe piața elenă a energiei regenerabile spun că fermele lor solare și eoliene au de suferit. Cererea scăzută creează problema, iar importurile o agravează și mai mult pentru ei, potrivit sursei citate.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button