Societate

Începe exproprierea proprietăților care stau in calea extinderii Carierei Roșia Jiu

Pe masa Guvernului, se află astăzi, un proiect de hotărâre care privește extinderea celei mai mari cariere a CE Oltenia, Roșia Jiu.

Proiectul de hotărâre se află pe poziția opt, în ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi și privește exact „modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 399/2018 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,00 milioane tone/an”.

CEO se pregătea din mai anul trecut pentru această hotărâre care vine într-un moment greu pentru compania afectată la activitatea de producție din minerit, după incidentul de la Cariera Jilț Sud.
În acest sens, de anul trecut, au fost alocate fonduri de către Complexul Energetic Oltenia pentru elaborarea documentațiilor cadastrale aferente realizării exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes național. Este vizat coridorul de expropriere aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru Cariera Minieră Roșia de Jiu. S-a realizat deja activitatea de elaborare a documentațiilor cadastrale aferente realizării exproprierilor. Bugetul pentru prestarea serviciilor a fost de peste 100.000 de lei.


Reamintim că unitatea minieră vizată este cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și din țară. Conform Planului de restructurare și decarbonare va fi principala care va avea continuitate și în care se va investi în continuare. Este singiura carieră minieră în care se investește pentru extinderea fronturilor de lucru. Subunitatea minieră deservește în principal Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Transportul cărbunelui la grupurile energetice se face direct cu ajutorul benzilor transportoare. Din acest motiv la Termocentrala de la Rovinari se obține cel mai ieftin megawat dintre toate termocentralele deținute de companie. Faptul că din procesul de producție a energiei pe bază de cărbune este exclus transportul combustibilului face ca menținerea în activitate a Carierei Roșia Jiu să fie una prioritară. De altfel, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, Cariera Roșia va fi una din ultimele care se va închide. De asemenea, Termocentrala Rovinari va fi singura care va mai păstra două grupuri energetice pe bază de cărbune și după 2026.

 

 

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button