News

DIICOT, percheziții în București și 14 județe într-un dosar de contrabandă cu țigări

Zeci de percheziții au făcut, marți, cei de la DIICOT în București și în țară, într-un dosar de contrabandă cu țigări cu prejudiciu de 13 milioane de euro.

Marți, 26 martie 2024, în București și în alte 14 județe au avut loc percheziții ample ale celor de la DIICOT într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciul creat de suspecți este unul uriaș.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anunță, într-un comunicat, că are în vizor două grupări suspecte de contrabandă cu țigarete și tutun, articole pirotehnice și spălare de bani. Prejudiciul adus bugetului este de aproape 13 milioane de euro.

Procurorii spun că efectuează percheziții în mai multe zone din țară. E vorba de județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța și în București.

Conform anchetei, ”în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră”.

Potrivit procurorilor DIICOT, rețelele de contrabandă vizate au ramificații în Cehia, Ucraina și Bulgaria. În timpul anchetei, s-au depistat aproape 40 de milioane de țigarete, 64 de tone de tutun pentru fumat și 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă. Două erau pe teritoriul României şi una în Cehia. Acestea au fost desființate.

”Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia”, spun procurorii.

Aceste percheziții sunt coordonate de DIICOT Timișoara și polițiști din Arad. ”Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcționari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara”, arată comunicatul DIICOT.

Suspecți de implicare în aceste nereguli sunt și funcționarii publici. Vorbim de angajați în structurile de forță și de securitate ale statului: polițiști, angajați ai vămilor, serviciilor diplomatice și consulare.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button