Societate

Ce așteptări au minerii din CE Oltenia de la negocierile pentru noul CCM

Tot mai multe voci din Complexul Energetic Oltenia consideră că la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă trebuie discutat și un pachet social în caz de concedieri colective.

Președintele celui mai mare sindicat din cadrul CEO, Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe a declarat recent că urmează să fie purtate discuții cu administrația pe tema unui pachet social.

Și fostul lider sindical de la Cariera Roșia, Mircea Gherendi, crede că se impune un astfel de dialog cu conducerea CE Oltenia. În plus, minerii și energeticienii așteaptă să le fi majorate și salariile după negocierile la noul contract colectiv de muncă.

O primă întâlnire a comisiei de negociere va avea loc pe 8 februarie.

“Noul contract colectiv de muncă trebuie să presupună și o mărire salarială pentru toți colegi, pentru că, după cum vedeți, pe toate ramurile scumpirile nu contenesc să se oprească. Vedeți că și în sistemul de sănătate, desi noi plătim 10% din salariu, totuși, se vor plăti alte servicii medicale, desi, până acum, nu am plătit, pentru că eram asigurați. Nu este normal ce se întâmplă, dar asistăm la o realitate cruntă a scumpirilor în toate ramurile și astfel că noul contract colectiv de muncă trebuie să presupună și o mărire salarială ca să ne adaptăm la timpurile reale cu care ne confruntăm. Din câte știm, s-a făcut un plan de restructurare, plan în care numărul angajaților, la un moment dat, trebuie să ajungă la un număr limită. Acum, din ce am înțeles, punerea lui în aplicare s-ar amâna cu 2 ani și lucrurile ar putea să stea un pic mai bine în acest sens, dar, cu toate acestea, trebuie prevăzut și un plan de protecție socială, pentru că în cazul în care nu se vor încadra colegii care ies la pensie să plece din sistem trebuie să fie și un anumit program de protecție socială, pentru că altfel omul nu poate să plece din sistem fără nimic”, spune Mircea Gherendi.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button