CulturăNews

Artiștii Școlii Populare de Arte Tg. Jiu vor susține un spectacol în Germania

UAT Drăgotești anunță lansarea proiectului ”Ziua Națională a României”, ediția I,  proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Valoarea finanțării este de 102.396 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României la nivel european și educația tinerei generații în spiritul respectului față de valorile românești.

Proiectul ”Ziua Națională a României” contribuie la dobândirea de cunoștințe despre meșteșugurile tradiționale românești, de către un număr de 60 de copii și adulți, și la coagularea sentimentului de identitatea natională, pentru un număr de 150 de români stabiliți în Heidelberg, Germania, prin participarea la ateliere meșteșugărești , precum și la spectacolul muzical-coregrafic susținut de ansamblurile folclorice ”Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești.

Maria Loga, Carmen Felicia Sarcină, Maria Violeta Cojocaru, Yasmine Polacek, Lorena Tudorescu și Andrei Ciotor, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte  ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, vor susține un spectacol memorabil în cadrul celui mai important moment din istoria românilor. Repertoriul spectacolului va cuprinde piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol. Totodată, Ansamblul ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești va pregăti suite de dansuri din diverse regiuni ale țării. Spectacolul muzical-coregrafic și atelierele meștesugărești, pregătite cu toată priceperea de meșterii populari: Claudia Drăghescu – țesut/cusut, Daniel Preduț – arta lemnului și Tiberiu Ecovescu – iconărit, se vor desfășura la Heidelberg, în data de 25 noiembrie 2023. Contactul direct cu aceste elemente de cultură românească va contribui la definirea propriei identități naționale a participanților și îi va pregăti inclusiv pentru posibilitatea întoarcerii în România, atfel încât să nu se simtă străini și dezrădăcinați.

Proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursurile de arte tradiționale pe care  Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online. Totodată, va fi consolidat parteneriatul cu Asociația Culturală ” A.I.Cuza – Gesellschaft fur Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg”, prin organizarea și desfășurarea de activități, fizice sau online, destinate conservării tradițiilor și obiceiurilor autohtone și promovării imaginii României în afara granițelor țării.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button