Societate

Aparatură pentru monitorizarea cutremurelor, la Peștișani. Reacția primarului

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, nemulțumit că reprezentanții Institutului Național pentru Fizică Pământului au montat aparatură de monitorizare a seismelor fără să informeze autoritățile locale.

Cosmin Pigui a reacționat după ce, miercuri, reprezentanții INFP au montat stații seismice și GPS-uri lângă epicentrele cutremurelor din ultimele două zile. În comună Peștișani a fost montată aparatură în incinta Liceului „Constantin Brâncuși”. “Din păcate, nicio instituție publică nu ne-a informat că se montează aparatură de monitorizare a seismelor. Le-am solicitat celor care le instalau să ne pună la dispoziție un proiect și lista cu dotările, pentru că ele rămân aici, vom răspunde pentru asta. Nu ne-a cerut nimeni acordul, nu ne-a informat nimeni că pe raza localității și pe domeniul public vor fi montate anumite sisteme. Au fost montate în incinta Liceului Constantin Brâncuși din Peștișani. Le-am spus că poate să prezinte un real pericol pentru copii, dar dumnealor erau niște executanți, am discutat telefonic cu unul dintre șefii dumnealor și am fost informat că după ce se instalează, vom avea o discuție la Prefectura Gorj despre ce se face și cum se face. Să vedem cum se derulează, pentru că la urmă, urmei, sunt anumite responsabilități. Cutremurul s-a simțit intens, în sensul că dacă, în Târgu-Jiu sunt oameni care stau prin parcuri și nu mai intră în bloc, și la Peștișani sunt oameni care au stat afară, la poartă, în jurul focului și nu au avut curaj să mai intre în casă. În general, avem case bine construite și cea mai mare problemă a fost faptul că s-au dărâmat coșurile de la sobe și ici, colo s-au înregistrat fisuri la anumite case”, a declarat edilul.

“Gorjul, probabil a fost o zonă seismică și până acum”.

Unul din reprezentanții INFP a explicat că se încearcă extinderea rețelei seismice naționale cu aparatura necesară monitorizării cutremurelor.  “Noi încercăm să extindem rețeaua seismică națională cu 3 senzori seismici și 4 sau 5 stații GNSS, în funcție de câte locații viabile găsim și în timpul pe care-l avem să-l putem instala. Am ales Peștișani alături de celelalte localități pentru a extinde numărul de senzori seismici aflați în proximitatea cutremurelor majore, epicentrelor cutremurelor majore care au avut loc la Târgu-Jiu și această extindere e datorată faptului că dorim să înregistrăm foarte bine, mai ales cutremurele de magnitudine mică, sub 2. Și având echipamente seismice la distanțe puțin mai mari față de epicentrele cutremurelor, am venit din ce în ce mai aproape cu acești senzori pentru a le putea localiza. Gorjul, probabil că a fost o zonă seismică și până acum, dar probabil că ultima activare a fost cu mult timp în urmă. Nu sunt în măsură să dau un răspuns la cât de grav e ceea ce s-a întâmplat în Gorj în ultimele zile”, a spus specialistul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button