Tehnologie

ANA, un „oracol AI”, o instalație interactivă compusă din rețele neurale “cu o dispoziție spre predicții”

RADAR, festivalul de new media art, a lansat în cadrul unei conferințe de presă un proiect artistic bazat pe rețele neurale, denumit ANA, creat de o echipă de artiști români, Mihai Cojocaru și rec.ON. Acesta a fost prezentată publicului larg la cea de-a treia ediție RADAR, care a avut loc anul trecut, la Palatul Oscar Maugsch.

ANA este o instalație interactivă, susținută de UniCredit Bank, care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său. Este creată pe baza celor mai noi modele de rețele neurale, cu ajutorul cărora poate să îndeplinească operații complexe: Mai întâi, ca să „audă” întrebările utilizatorului, interpretează vocea umană și o procesează ca text. Apoi urmează „gândirea”, în care acest text este analizat și, în urma înțelesului extras,  se formulează un răspuns creativ original. Odată conceput un răspuns, textul său este transformat în „vorbire”, iar cuvintele spuse și inflexiunile lor sonore sunt analizate și folosite să genereze în timp real animații faciale.

Aceste procese sunt automatizate să funcționeze fără intervenție umană și împreună realizează un avatar neural artificial, calibrat unic cu o dispoziție pentru predicții despre viitor.

„Oracolul AI” este printre primele proiecte dezvoltate la nivel mondial care folosesc o astfel de configurație, bazată pe cele mai eficiente și cele mai noi modele de rețele neurale. ANA oferă o experiență în timp real în care utilizatorul se poate conecta cu inteligența artificială într-un playground ideatic, păstrând însă o interacțiune naturală, o conversație cu un avatar umanoid futurist.

Inteligența artificială este o direcție importantă pentru tema RADAR – Metavers, pe care multiple proiecte și artiști expuși anul acesta o integrează. O altă instalație centrală este AI AVATAR BALLROOM, prezentată de glo și expusă la Palatul Bursei. Conținutul este rezultatul unei colaborări multidisciplinare, între artiști și AI, și reprezintă locul de întâlnire pentru avataruri cu influențe din culturi diferite, cu identități cât mai diverse, generate prin inteligență artificială, iar audiența va putea ‘întruchipa’ și controla aceste avataruri prin propriile expresii faciale.

Conceptul instalației a fost dezvoltat de Mihai Cojocaru, directorul tehnic & creativ al festivalului, care a și ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor. Alex Cioacă, AI artist, a generat animații pentru avatarurile rezultate folosind alt algoritm AI. Serj Zărnescu, artist 3D, a sculptat trei dintre avataruri și a realizat integrări customizate pentru automatizarea animațiilor faciale.

 

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button