Știri

Băcița Mărioara de la Stâna Ștefanu participă la Târgul „Stâne, Gusturi și Tradiții Românești” din curtea MADR

MADR continuă campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!” .

Astfel toți iubitorii de tradiție, de viață petrecută în satul românesc, precum și de produse alimentare pregătite după rețete tradiționale, pot participa la târgul „Stâne, Gusturi și Tradiții românești” organizat chiar în curtea MADR în perioada 25-27 noiembrie, pentru a descoperi viața bacilor și a băcițelor din plaiul mioritic și să se delecteze cu o varietate de produse din lapte și carne de oaie precum: caș proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, cașcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

Mărioara Băbu de la Stâna Ștefanu, din Novaci, județul Gorj, nu va lipsi nici ea de la eveniment. Băcița gorjeancă gătește de mulți ani, cu drag și pasiune, la început doar pentru ciobanii din stână, iar acum pentru toți cei care-i calcă pragul. Și după cum mărturisește aceasta, la vremea mesei, în vatra stânei, întotdeauna clocotesc pe pirostrii două ceaune mari, cu mămăligă și tocan de oaie, iar în jar se rumenesc câțiva bulzi de mămăligă cu brânză, o hrană binevenită după o zi grea de oierit sau de umblat pe munte. Într-un cuvânt: de la Stâna Ștefanu nimeni nu pleacă flămând!

Băcița Mărioara Băbu și soțul său se ocupă de păstorit în timpul verii din anul 1964 și doresc să continue obiceiurile străvechi, să promoveze gastronomia și istoria locurilor. „Stâna și muntele sunt sufletul nostru, aici ne-am botezat copiii, aici vrem să rămânem și să ducem mai departe tradiția!”, declară doamna Băbu.

O mare parte din produsele băcițe pe care le găsim și gătite sunt certificate pe schema de calitate „Produs Montan” de către Agenția Naţională a Zonei Montane.

De asemenea, Mărioara Băbu are atestate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale două produse tradiționale: tocan de oaie și tăiței de casă, ce fac deliciul turiștilor care vizitează Stâna Ștefanu sau Punctul Gastronomic Local „Acasă la Stâna Ștefanu”.

Anul 2022 i-a adus doamnei Băbu o mare recunoaștere din partea Ministerului Culturii, la propunerea comunității locale prin acordarea titlului de „TEZAUR UMAN VIU”, fapt ce denotă recunoașterea meritelor în privința gastronomiei ciobănești pe care o promovează cu multă pasiune.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button