News

Ziua Internațională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie

Ziua Internațională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie. A fost adoptată legal în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. În momentul de față, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în 193 de state.

Ziua Femeii 2023. Originile Zilei Internaționale a Femeilor

Pe data de 23 martie 1909, la New York, a avut loc o conferință a socialiștilor americani, acolo unde s-a discutat despre drepturile femeilor. Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe data de 28 martie 1909, în urma unei decizii a Partidului Socialist American.

Un an mai târziu, în luna august a anului 1910, activista socialistă germană Clara Zetkin, alături de colega ei Luise Zietz, au propus sărbătorirea zilei internaționale a femeii, însă fără a specifica o dată anume.

Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima oară anul următor, pe data de 19 martie 1911. De asemenea, începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din luna februarie.

În anul 1917, ultima duminică din februarie a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou, conform calendarului pe stil vechi. Atunci, femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial.

Greva s-a răspândit repede în tot orașul, ceea ce a dus la Revoluția din Februarie, iar noul guvern provizoriu a garantat dreptul femeilor la vot.

Totodată, după Revoluția din Octombrie, comuniștii Vladimir Ilici Lenin și Alexandra Kollontai, au declarat ziua de 8 martie ca fiind sărbătoarea oficială în Uniunea Sovietică. Comuniștii chinezi au adoptat ziua de 8 martie ca și sărbătoare oficială în anul 1949, femeile având în această zi după-amiaza liberă.

După încheierea Primului Război Mondial, sărbătoarea „Ziua Internațională a Femeii” a fost aproape uitată definitiv în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, a fost readusă la viață de unele grupări feministe, la sfârșitul anilor ’60, sub numele de „Ziua internațională a luptei feministe”.

Sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară până în momentul în care a fost sărbătorită chiar și de Organizația Națiunilor Unite în anul 1975. În anul 1977, ONU a proclamat Ziua Internațională a Femeii ca fiind sărbătoarea oficială, printr-o rezoluție a Adunării Generale ONU.

 

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button