Un studiu arată că niciun loc de pe Pământ nu mai este ferit de poluarea aerului
Un studiu realizat în premieră mondială a descoperit că pe Pământ numai există aproape niciun loc în care nivelurile de poluare a aerului să fie în mod constant sigure.
Studiul, condus de Universitatea Monash din Australia, a constatat că doar 0,003% din populația lumii a fost expusă la niveluri scăzute depoluare a aerului în 2019. La nivel global, 70% din zile au depășit limitele de siguranță.
Poluarea aerului cauzează în jur de opt milioane de decese anual. Particulele minuscule, cunoscute drept PM2.5 cu o lățime de 2,5 micrometri pot să invadeze căile respiratorii și vasele de sânge, provocând accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli de inimă.
Regiunile cu cele mai înalte, respectiv cele mai scăzute niveluri de poluare atmosferică
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit pragul de siguranță pentru expunerea zilnică la PM
2.5 la 15 micrograme (μg)/m3. Între 2000 și 2019, media nivelului de poluare a aerului pe întreaga planetă a fost mai mult decât dublă față de acea limită de 32.8 μg/m3. Asia de Est a avut cea mai rea perioadă de poluare a aerului în timpul acestor două decenii, cu o expunere medie anuală de 50 μg/m
3, urmată de Asia de Sud, cu 37,3 μg/m3 și Africa de Nord, cu 30 μg/m3, potrivit Science Alert.
Regiunile cu cel mai scăzut nivel de poluare atmosferică pe parcursul a două decenii au fost Australia și Noua Zeelandă, cu 8,5 μg/m3, alte regiuni din Oceania, cu 12,5 μg/m3 și America de Sud, cu 15,6 μg/m3.
Poluarea atmosferică s-a diminuat în Europa și în America de Nord între 2000 și 2019, dar a crescut în Asia de Sud, Australia și Noua Zeelandă, America de Sud și în Caraibe.
Efectele asupra sănătății
Poluarea cu PM2.5 este creată atunci când arderea combustibililor fosili, gazele de eșapament
ale mașinilor, focurile cu lemne, sobele cu gaz, incendiile de pădure sau furtunile de praf produc un cocktail de nitrați, carbon, sulfați, plumb și arsenic, care rămâne în aer. Atunci când inspirăm
particule minuscule , acestea trec prin mucoasa plămânilor. Acest lucru poate declanșa inflamații, agravând astmul și boala pulmonară obstructivă cronică. Particulele toxice pot pătrunde în vasele de sânge, provocând inflamarea și restrângerea acestora, ceea ce declanșează accidente vasculare cerebrale la unele persoane.
.