News

Tichetele de creșă se majorează! Câți bani în plus vor primi părinții români, din luna aprilie

Valoarea tichetelor de creșă crește, începând din aprilie, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de ministerul Muncii.

Valoarea tichetelor de creșă crește cu 30 de lei. Astfel, tichetele ar valora 600 de lei pe lună din aprilie, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de ministerul Muncii.

Tichetele de creșă se acordă angajaților (n. red, stat sau privat) care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, potrivit legii nr. 165/2018.

Valoarea unui tichet de creșă este în prezent de 570 de lei, conform Ordinului nr. 2.062/2022.

Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei.

Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023.

Cine primește tichete de creșă în România și în ce condiții se acordă

Tichetele creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, potrivit edupedu.ro.

Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat.

Tichetele de creșă pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Tichetele de creșă se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.

Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: antena3.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button