News

Sute de mineri primesc sporuri și salarii pentru activități neprestate

Pontaje fictive în minerit nu înseamnă doar oameni care nu efectuează deloc activități cu profil minier. Tot la capitolul pontaj fictiv, și foloase necuvenite, se încadrează și acordarea unor sporuri care nu sunt conforme cu activitatea angajaților.

Și așa, bob cu bob, angajații Complexului Energetic Valea Jiului își rotunjesc veniturile și ulterior beneficiază de pensii mari, care situează județul Hunedoara pe locuri fruntașe la nivel național. Iar lângă ei, șefii lor și prietenii acestora devin adevărați nababi ai zonei.

Totodată, cei care beneficiază de condiții speciale de muncă, au și legi specifice de pensionare. Așadar un întreg lanț favorizant pentru o companie care nu vorbește pe piața energetică prin vreun criteriu de performanță.

Un bun exemplu în acest sens este bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Valea Jiului, pentru anul 2024, care a fost aprobat ”pe minus”: ”- 355.795 mii lei”.

 

Veniturile totale pentru anul 2024, așa cum figurează în BVC, sunt de 410 613 mii lei. Cheltuielile sunt de 766.408 mii lei. Doar cheltuieli de personal au ajuns la 369.644 mii lei. Fără a exista și plăți compensatorii. Pierdere netă 355.795 mii lei.

Trebuie precizat că CEVJ beneficiază, și în 2024, de un ajutor de stat, numit transfer conform prevederilor legale, de 295.747 mii lei.

După descinderile DIICOT s-a vorbit în spațiul public despre angajări cu bani sau pontaje ficitve. Tot un fel de pontaj ficitv sau cel puțin bani primiți necuvenit reprezintă și sporul de subteran încasat de cei care nu văd noaptea adâncului. Nu o văd, nu că ar mai avea cineva pretenția să mai și presteze servicii în acele condiții de muncă.

Sursa: Gazeta de dimineață

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button