Societate

Situație favorabilă pentru energia pe cărbune. A ajuns pe locul 2 în SEN

Energia pe cărbune a ajuns pe locul 2 în sistemul energetic național după cea hidro, livrând, în ultimele zile, în SEN 1000 de megawați.

Cărbunele merge bine, în ultima perioadă, datorită faptului că reactorul 1 de la Cernavodă este oprit, de o săptămână, pentru revizia curentă.

Potrivit președintelui Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, revizia va dura 30-40 de zile.

După ce va trece această perioadă energia pe cărbune va fi livrată în sistemul energetic național în funcție de vreme.

“Am ajuns la această valoare datorită faptului că, de duminică trecută, reactorul 1 de la Cernavodă este oprit pentru revizia curentă care se face la fiecare grup de acolo la fiecare doi ani. Anul acesta, este rândul grupului nr.1, anul viitor a grupului nr.2. După aceea, probabil că grupul nr.1 va intra în reparație capitală. Ținând cont de situația celor de la Cernavodă este clar că CEO va funcționa în acest fel circa 30-40 de zile. După aceea, va funcționa în funcție de situația din piață dacă nu va merge energia eoliană pentru că cea solară având în vedere că este vară e clar că va avea un randament destul de bun. Nu depinde numai de oprirea grupului nr.1 de la Cernavodă. Depinde și de factorii de mediu. Din păcate aici am ajuns să depindem de mediu. Stocuri relativ mari de cărbune sunt în zona Rovinari pentru că se merge decât cu un grup, iar în zona Turceni e ok. În zona Ișalnița este stocul acela de siguranță pentru rezerva de capacitate.

Este obligatoriu ca cei de la minister să anunțe cât mai repede ce va însemna această rezervă de capacitate, pentru că este obligatoriu a se lua acești bani din rezervă de capacitate de la 1 ianuarie 2026. Guvernul trebuie să o reglementeze cel târziu anul viitor. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor fi probleme pentru că CE Oltenia nu se va mai putea finanța. După ce iese din acest program de restructurare prin intermediul căruia primim niște bani de la buget, noi nu putem să acoperim toate costurile, pentru că știți că sunt niște costuri foarte mari cu certificatele de carbon. Trebuie făcut un mecanism de către operatorul de sistem pentru a putea primi niște bani de acolo pentru a putea funcționa. Altfel nu vom avea cum să funcționăm”, a precizat liderul FNME.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button