News

Sfaturi la îndemâna oricui pentru a reduce facturile de gaze și curent electric

Există o mulțime de lucruri simple pe care fiecare dintre noi le poate face în locuință pentru a reduce consumul de energie, micșorând facturile fără a pierde din confort. România Eficientă oferă câteva sfaturi prin care puteți obține economii de bani într-un mod ușor, utilizând energia într-un mod cât mai eficient posibil. Sunt măsuri care presupun investiții foarte mici sau care nu necesită niciun leu cheltuit pentru a fi aplicate, ci doar atenție pentru a nu risipi energia și un comportament responsabil.

Încălzire și răcire eficientă. Într-o locuință obișnuită, cheltuielile cu încălzirea au cea mai mare pondere în factura anuală cu energia. De aceea, trebuie să vă asigurați că nu o risipiți. Cele mai la îndemână lucruri pe care le puteți face este să nu acoperiți caloriferele cu haine și să nu blocați transmiterea căldurii în încăpere, așezând fotolii sau alte obiecte grele în fața caloriferelor. De asemenea, reduceți temperatura la minim în camerele neutilizate în timpul zilei și închideți ușile între încăperi, astfel încât aerul cald și cel rece să nu facă schimb de locuri.

Atunci când programați termostatul, țineți cont că setarea termostatului la o temperatură mai mare decât cea dorită nu va încălzi camera mai repede, ci doar va crește consumul. Luați măsuri pentru a etanșeiza cadrele de la ferestre și uși, acoperind golurile.

Pentru a diminua consumul de combustibil și energie pentru încălzire, reduceți temperatura apei în cazan. Chiar dacă veți atinge mai încet temperatura dorită în încăperi, veți obține economii de bani. Dacă am compara cu viteza unei mașini, practic veți ajunge la destinație într-un timp mai mare, dar cu un consum mai mic de carburant.

Dacă utilizați un aparat de aer condiționat, fie pentru încălzire, fie pentru răcire, evitați schimbările accentuate de temperatură și răcirea / încălzirea cu putere maximă, pentru a nu crește costurile cu energia. Alegeți un aparat cu dimensiunea potrivită pentru spațiul în care va fi folosit, asigurându-vă astfel de o eficiență energetică ridicată.

Economisirea apei calde. După încălzire, apa caldă se află, de regulă, pe locul doi în topul cheltuielilor cu energia într-o locuință. Dacă alegeți să faceți un duș scurt, puteți consuma doar o treime din apa necesară la o baie cu cada plină. De asemenea, aeratoarele vă vor ajuta să economisiți apă și, implicit, energia necesară pentru încălzirea ei. De pildă, un duș cu debit redus poate reduce consumul de apă cu până la 60%, fără a reduce confortul.

Spălați eficient. Pentru că încălzirea apei presupune un consum de energie, reducerea temperaturii apei la mașina de spălat rufe vă poate ajuta să economisiți bani. Spălând rufele la 30°C în loc de 40°C, puteți obține trei cicluri de spălare în loc de două, folosind aceeași cantitate de energie, în funcție de modelul mașinii (sursa, aici). De asemenea, folosiți modul ECO, ce necesită mai puțină apă și o temperatură mai scăzută decât majoritatea setărilor. Asigurați-vă că nu utilizați mai mult detergent decât e nevoie, pentru a nu prelungi ciclul de clătire, și umpleți complet mașina, pentru a reduce numărul de spălări. Utilizați uscătorul de rufe mai rar, dat fiind că un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât unul de spălare, potrivit datelor Comisiei Europene.

Și mașina de spălat vase trebuie utilizată când e plină, pentru a consuma mai puțină apă și energie. La fel, optați pentru modul ECO.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button