NewsȘtiri

Sărăcie menstruală într-o școală din Gorj: „am găsit la toaletă cârpe şi bucăți de haine”

Sărăcia menstruală reprezintă un fenomen al deprivării de produse menstruale care afectează o mare parte dintre persoanele aflate la menstruație.
 
De asemenea, se referă la lipsa educației menstruale și accesul limitat la produse de igienă indispensabile.
În timp ce unele state au adoptat deja legi prin care produsele de igienă menstruală sunt gratuite, altele încă nu consideră că astfel de produse sunt bunuri de bază.
 
O organizație din România care luptă împotriva sărăciei menstruale a dezvăluit un caz din județul nostru, mai exact din localitatea Izvoarele, comuna Plopșoru, unde elevele unei școli obișnuiau să folosească cârpe și bucăți de haine atunci când se aflau la menstruație. 

 

„ <Nu am crezut-o pe doamna de serviciu când mi-a spus ce folosesc fetele când sunt la menstruație, dar am găsit la toaletă cârpe şi bucăți de haine> ne povestește Maria Popescu, profesoară în localitatea Izvoarele, jud. Gorj. „Eu am 51 de ani şi nu am prins aşa ceva, foloseam vată. Am aflat apoi că împart între frați chiar şi
lenjeria intimă.”


Înainte, fetele din școala ei se pătau des, râdeau şi ceilalți copii de ele, acest lucru creând discomfort şi lipsa concentrării la ore. „Nu au siguranța că atunci când se vor ridica din bancă vor fi ok. Apare teama – dacă mă scoate la tablă?”.


În ultimul an și jumătate, o dată cu absorbantele distribuite lunar prin Rețeaua Demnității, s-au normalizat în comunitate și discuțiile din jurul menstruației, iar fetele au căpătat încredere atât în ele, cât şi în doamna Maria. „Sunt mai dezinvolte şi nu le mai e frică să poarte pantaloni albi de exemplu, să aibă mereu un absorbant în ghiozdan sau să ceară unul împrumut, în caz de nevoie.”*

Voi ați făcut acest lucru posibil și vă mulțumim pentru asta! Mai sunt câteva zile în care puteți redirecționa gratuit 3,5% din impozitul pe venit pentru demnitatea celor aflate în situații vulnerabile”, a transmis organizația „Pe Stop”. 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button