Societate

Record negativ la energie. Explicația unui fost secretar de stat

Energia a ajuns să se vândă la prețuri negative record. Pe 1 mai, a fost minus 500 de lei megawatul.

Fostul secretar de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, afirmă că recordul negativ a fost generat din prea multă energie regenerabilă “injectată” în sistemul energetic național.

În opinia sa, chiar și în aceste condiții Complexul Energetic Oltenia ar trebui să rămână un actor important în piața de echilibrare.

“Fiind prea multă energie regenerabilă, s-a suprapus solarul cu energia din eolian și a rezultat foarte multă energie regenerabilă, care, la momentul de ieri, se exporta în afara țării și, după cum ați văzut din datele pe care le-am prezentat, pe piața de echilibrare erau în sens pozitiv, adică prețuri de mii de lei. Asta datorită faptului că producătorii clasici care mai sunt ei în țară, abia mai bagă energie în sistem din cauza faptului că anumite capacități s-au redus și ceea ce mai există la această oră se injectează cu energie cu energie cu prețuri foarte, foarte mari.

Este inflație de energie regenerabilă în orele de vârf, ora 8-20, orele de zi, după aceea, orele de vârf au devenit ore de sarcină, adică atunci când consumul este mare, nu prea mai are cine să furnizeze energie în sistem și atunci se apelează la piața de echilibrare, care are prețuri de mii de lei. După ora 8, piața de echilibrare are valori descrescătoare, tinde către zero sau către prețuri negative în orele când este soare și când bate vântul. Dar în orele de gol, adică după ora 20, până la ora 8 dimineața, prețurile ajung și la mii de lei. Asta este valabil și în timpul zilei, când nu este soare și când nu bate vântul, la fel este cu prețurile, adică sunt prețuri foarte mari la piața de echilibrare, atunci când energia regenerabilă nu există în piață”, a precizat Constantin Ștefan.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button