News

Rebeliune militară în Rusia. Kremlinul este în alertă

Trupele Wagner, controlate de Evgheni Prigojin, au anunțat că au preluat controlul a încă unui mare oraș din sudul Rusiei, în timp ce aseară, la Moscova, s-a dat alertă.

O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova. Anterior, Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie „regim de alertă antiteroristă” la Moscova şi în regiunea capitalei, dar şi în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina.

Liderul grupării paramilitare Wagner a anunţat deja sâmbătă dimineaţă, într-o înregistrare video postată pe Telegram, că a preluat controlul asupra tuturor siturilor militare, inclusiv asupra unui aerodrom, şi a cartierului general al armatei din oraşul Rostov-pe-Don.

Prigojin vrea să înlăture conducerea Ministerului rus al Apărării și spune că este pregătit să meargă „până la capăt”.

„Un mare număr de teritorii” cucerite în Ucraina „sunt pierdute” şi „mulţi soldaţi sunt ucişi”, a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.

„Armata pierde „până la 1.000 de oameni pe zi”, printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte”, a mai spus el.

Moscova e în alertă după declaraţia de război a liderului Wagner. Măsurile de securitate au fost consolidate în capitală, iar străzile care duc către clădirea prezidenţială au fost blocate de poliţişti. Ministerul Apărării a fost înconjurat, de asemenea, de vehicule blindate.

Vladimir Putin l-a acuzat sâmbătă dimineața pe Evgheni Prigojin de „trădare” și a anunțat că vor fi luate „măsuri extrem de dure” împotriva rebeliunii mercenarilor Wagner.

„Aceasta este trădare, e un cuțit în spate pentru trupele noastre. Ne vom apăra patria”, a spus Putin, în cadrul unei declarații publice făcute sâmbătă la Kremlin.

„Oamenii responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a mai spus Putin. Liderul de la Kremlin a anunțat că „forțele armate au primit instrucțiuni și au fost luate măsuri restrictive în regiunea Moscova și alte regiuni”

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button