Societate

Rapoarte preliminare ale INCDFP despre cutremurele din Gorj! La ce să ne așteptăm!


𝗥𝗮𝗽𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝘀𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝘂𝘁𝗿𝗲𝗺𝘂𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗷 (𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯)

În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km. Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Hărțile și graficele atașate reprezintă un suport bun pentru înțelegerea caracteristicilor acestei secvențe.

Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc.

Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar. Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km). Raportul complet poate fi descărcat de pe Zenodo: https://doi.org/10.5281/zenodo.7660074

În final, vă recomandăm să înțelegeți că pregătirea la cutremur trebuie să fie un efort continuu (platforma https://fiipregatit.ro/ a DSU fiind la dispoziție) și să folosiți ca surse de informare despre ultimele cutremure:
site-ul http://www.infp.ro/ și pagina de Facebook INCDFP
portalul Proiectului Phenomenal: www.ph.infp.ro/seismicity/data
harta interactivă a acestei secvențe, disponibilă la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure2; varianta mai complexă de tip dashboard este la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure
site-ul EMSC-CSEM și aplicația de smartphone LastQuake: www.emsc-csem.org

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button