News

Persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale

Camera Deputaților a adoptat două proiecte de lege prin care se stabilește interdicţia de a candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

Conform noilor prevederi, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României republicată pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, că proiectul iniţiat de USR ar fi fost neconstituţional, motiv pentru care au fost votate două proiecte de lege, dintre care unul al PNL, iniţiat încă din anul 2017.

„Iniţiativa celor de la USR, care viza reprezentanţii administraţiei publice locale, ţintea sancţionarea prin nepermiterea candidaturii a celor care săvârşesc infracţiuni contra minorilor. Analizele juriştilor au arătat că acea formulare ar fi fost neconstituţională şi pentru că, până la urmă, pe noi ne interesează rezultatul final, au fost votate două proiecte. Unul, iniţiat de PNL în anul 2017, prin care se interzicea persoanelor condamnate definitiv pentru infracţiuni comise cu intenţie să candideze în Parlament. Al doilea proiect a preluat textul din iniţiativa noastră, al USR, care vizează administraţia publică locală”, a declarat Raluca Turcan.

„Cred că, pe fond, ar fi multe exemple de dat şi faceţi referire la administraţia locală, dar sunt şi în Parlament. Acest proiect nu este o vânătoare de vrăjitoare şi poate că ar fi greşit să fie redus doar la câteva exemple. E un proiect şi o idee de bun-simţ. Dacă ai greşit şi a fost sancţionat pentru fapte penale, e firesc să nu mai poţi să candidezi pentru demnităţi unde trebuie să ai ca principal atu integritatea. În altă ţară, lucrurile acestea ar fi fireşti, iar partidele ar regla de la sine. De altfel, în PNL, dacă vă amintiţi, pentru Parlamentul României, noi am avut criterii de integritate şi am realizat o selecţie a candidaţilor. Dar nu toate partidele au făcut acest lucru”, a mai explicat Raluca Turcan.

Sursa: antena3.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button