Obicei oltenesc cu aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi, spovedania pe petec alb
Un obicei cu aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi, spovedania pe petec alb, este practicat în continuare de Florii în comuna Izbiceni, unde perechile de miri din anul precedent îmbracă din nou hainele de la nuntă, păstrate cu grijă, şi merg la biserică să se spovedească, îngenunchind pe un ştergar alb, potrivit muzeografului Claudia Balaş din cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Muzeograful a explicat pentru AGERPRES că obiceiul este practicat la Izbiceni în Duminica Floriilor, după slujbă, iar vechimea lui este „pierdută în negura timpului”.
„În Duminica Floriilor, după slujba obişnuită, în comuna Izbiceni se practică spovedania pe petec, pe ştergar alb. Obiceiul are un aspect de basm, cu zâne şi feţi frumoşi. Perechile de tineri căsătoriţi în ultimul an, de la Floriile anului precedent până la Floriile anului în curs, merg la biserică îmbrăcaţi în ginere, respectiv mireasă, fără cunună pe cap şi se spovedesc la preot, îngenunchind pe un petic alb sau pe un ştergar alb. Vechimea practicării obiceiului s-a pierdut în negura timpului şi nici bătrânii din sat nu au putut să-l explice. Unii specialişti pun acest obicei în legătură cu spovedania enoriaşilor, care se făcea în Săptămâna Mare, tinerele familii având prioritate deoarece ele au păcătuit mai mult în ultimul an”, a spus Claudia Balş.
Înainte de a merge la biserică, tinerii căsătoriţi trec pe la părinţii mirelui şi apoi pe la cei ai miresei pentru a-şi cere iertare, iar după spovedania de la biserică îşi vizitează naşii, unde petrec împreună la mese bogate.
„După spovedania de la biserică, tinerii pleacă la naşi, părinţii lor spirituali. Aici, în jurul unei mese bogate, cu mâncăruri şi băutură, la care nu participă şi părinţii mirilor, cei doi tineri îşi deschid sufletele şi primesc sfaturi”, a adăugat Claudia Balaş.