NewsSocietate

O mămică din Târgu Jiu se face remarcată în bucătărie cu siropul din flori de liliac, deliciul floral al naturii

Siropul de liliac, o licoare parfumată și îmbietoare, reprezintă un nou exemplu al minunilor pe care natura le oferă în universul culinar.

Carmen Ghimiş, o tânără mămică din Târgu Jiu, cu o pasiune deosebită pentru fotografie și gastronomie, și-a împărtășit povestea despre cum a descoperit acest deliciu floral, demonstrând în bucătărie, creativitatea, nu are limite, iar ingredientele din flora spontană pot oferi arome inedite.

Chiar dacă profesia și studiile ei nu au legătură directă cu pasiunea pentru gătit și fotografie, Carmen a reușit să îmbine aceste două lumi aparent diferite cu multă muncă și dedicare. Ea susține că explorarea culturilor culinare și adaptarea lor specificului românesc reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate.

Printre numeroasele rețete deosebite pe care le-a experimentat, siropul de liliac se evidențiază prin parfumul său subtil și gustul rafinat. 

„Am ales reţeta cu siropul de liliac pentru că îmi place să gătesc preponderent cu ceea ce e în sezon şi să urmez ritmurile anotimpurilor şi natura. Plus că, după ce am descoperit cartea Monei Petre – ‘Ierburi uitate’, am început să folosesc diverse plante din flora spontană. Din fructele de păducel am făcut ketchup şi acum siropul din florile de liliac. Cea mai bună metodă este cea în care pregăteşti siropul şi îl laşi să se răcească până devine călduţ, iar apoi pui florile, pe care le laşi la macerat în frigider în jur de 24 ore sau cât timp doreşti, în funcţie de intensitatea aromei. Varianta în care fierbi florile în sirop îl face amar, plus că nu rămâne mirosul de liliac, simţindu-se doar o aromă de buruieni. Florile se ofilesc foarte rapid. Atunci proaspete se pot pune şi în salate, dar se pot amesteca în diverse aluaturi pentru prăjituri, biscuiţi, dulceaţă, chiar şi îngheţată. Ni se pare ciudat când gătim şi combinăm fructele cu carne sau folosim diverse flori comestibile, dar acestea, acum un secol, erau destul de normale. De curând, am început să explorez florile comestibile şi prima din acest sezon este liliacul”, povesteşte, pentru AGERPRES, Carmen, în vârstă de 38 de ani, de profesie economist.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button