News

Nori Cumulonimbus Capillatus Incus deasupra Târgu Jiului! FOTO

Astăzi în jurul orelor 14:40 în Târgu Jiu au putut fi admirați pe cer dezvoltări rapide ale norilor Cumulonimbus Capillatus Incus. 

Norul tip “nicovala” sau “palnie” se formează in urma acțiunii curenților de aer ascendenți foarte puternici. În același timp, norul nu se mișcă, indiferent cât de puternic ar fi vântul.

Norii cumulonimbus se dezvoltă din stadiul de nori cumulus congestus, în condiții atmosferice instabile în urma unor puternici curenți ascendenți. În norii cumulus congestus predomină curenți ascendenți bine dezvoltați (15–20 m/s). O dată cu aceștia apar și curenți descendenți, însă mai slabi, aceștia predominând mai ales în aerul liber de sub nori. Stratul de aer instabil putând ajunge până în troposferă. Trecerea de la norul cumulus la cumulonimbus, datorită curenților de aer ascendenți, care ajung la intensitate maximă, se face în două etape: în prima etapă, trecerea la stadiul de înghețare se observă prin structura mai puțin precisă a vârfului norului, care pare să fumege, devine cețos și se îmbracă cu un val ușor, mătăsos; este etapa de cumulonimbus calvus; în etapa următoare valul mătăsos se transformă într-o structură fibroasă care îmbracă cea mai mare parte a vârfului norului, vârf care se lățește și ia aspect de nicovală marcând trecerea în stadiul de dezvoltare maximă a norului: cumulonimbus capillatus incus. Lațirea norului se datorează unei inversiuni de temperatură la baza stratului superior stabil, în care norul nu mai poate pătrunde. Norul mișcându-se în direcția în care se întinde nicovală.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button