News

Medicul Simona Tîrcă al SJU Tg. Jiu: Astmul, boală heterogenă care necesită un tratament individualizat

Astmul, boală heterogenă care necesită un tratament individualizat
Material informativ realizat de dr. Simona Țîrcă, medic alergolog la Cabinetul de Alergologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență.
Astmul este o boală heterogenă, caracterizată prin inflamația cronică a căilor respiratorii, hiperreactivitate bronșică și remodelare. Aceasta boală înglobează multiple fenotipuri si necesită un tratament individualizat. La Cabinetul de Alergologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean s-au prezentat, de la 01.01 și până în prezent, 354 de pacienți.
În mai 2022 – am avut 310 pacienți, septembrie 2022 – 224 pacienți și noiembrie 2022 – 220 pacienți – sunt lunile când alergiile creează mai multe probleme pacienților.
Oamenii se pot prezenta în cabinetul de alergologie al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu cu simptome precum wheezing (șuierat în piept), dificultăți la respirație (scurtarea respirației), senzație de apăsare/constricție (strângere) la nivelul pieptului și tuse care variază în timp și în intensitate. Odată ajunși în cabinetul medical, pacienții sunt supuși unui examen clinic local prin ascultația pulmonară, unde se poate decela prezența de raluri sibilante la expirarea forțată, dar adesea pot fi normale. Înainte de administrarea tratamentului, persoanele sunt supuse unui test rapid de spirometrie, care poate evidenția limitare variabilă a fluxului de aer expirat, adesea reversibilă.
Prezența atopiei crește probabilitatea ca un pacient cu simptome respiratorii să aibă astm bronșic alergic, dar acesta nu este specific pentru astm și nici nu este prezent în toate fenotipurile de astm. Rolul medicului alergolog este important în această situație, deoarece starea atopică poate fi identificată cu ajutorul testării prin piele sau prin măsurarea nivelului de imunoglobulină specifică (sIgE) în ser. Examinarea alergologică ar trebui efectuată la toți pacientii cu manifestări respiratorii (tuse, dispnee, wheezing) și rinoconjunctivale (prurit ocular și nazal, rinoree seroasă, obstructive nazală și stranut).
Identificarea corectă a tipului de inflamație din astm ne permite o abordare terapeutică corectă. Atopia și alergia au fost asociate de mult timp cu astmul sever. Conceptul abordării astmului prin evaluarea prezenței eozinofiliei și a alergelor respiratorii oferă o justificare convingătoare pentru un diagnostic mai precis si pentru mai multe forme de tratament, astfel că acest concept al abordării este o condiție prealabilă pentru utilizarea opțiunilor de extindere a terapiei personalizate.
Testarea cutanată prick (SPT) este o metodă sigură de diagnosticare a bolii alergice mediate de IgE la pacienții cu rinoconjunctivită, astm, urticarie, eczeme atopice și alergii suspecte la alimente și la medicamente. Această testare oferă dovezi de sensibilizare și poate ajuta la confirmarea diagnosticului unei alergii suspecte de tip I. Este simplu și rapid de efectuat, este ieftin și are o sensibilitate ridicată.
Măsurarea sIgE nu este mai sigură decât testele cutanate și este mai scumpă, dar poate fi preferată pentru pacienții necooperanți, cei cu afecțiuni cutanate extinse sau dacă istoricul sugerează un risc de anafilaxie.
Agenții cauzali care pot declanșa sau agrava simptomele astmului sunt: infecții virale, alergeni la domiciliu sau la locul de muncă (de exemplu, acarieni din praf, polen, praful de lemn, animalele de laborator, rășini și aditivi), făina și cerealele, fumul de tutun, exercițiul, stresul, latex, medicamente (beta-blocante, aspirină sau alte AINS), izocianați, glutaraldehidă, colofoniu și persulfați.
Astmul este o boală care afectează toate grupele de vârstă. Mulți pacienți nu obțin beneficii clinice optime din cauza unei complianțe scăzute. Pacienții complianți respectă vizitele medicale și urmează tratamentul recomandat. Când ne referim la factorii de noncomplianță includem pacienții, medicii și societatea. Medicii ar trebui sa adopte strategii specifice pentru corectarea noncomplianței (oferirea de feed-back la fiecare vizită, explicarea planului de tratament, a stării bolii și consecințele nerespectării tratamentului, explicarea tehnicii inhalatorii și comunicare continuă medic-pacient).
Pacienții complianți pe termen lung pot beneficia de o ameliorare a simptomatologiei și a funcției pulmonare.
Medicul alergolog este cel care poate recomanda imunoterapia alergen specifică, care implică în mod obișnuit administrarea subcutanată/ sublinguală a cantităților treptat crescătoare de alergene până când se atinge o doză care este eficientă în inducerea toleranței imunologice la alergene.
Obiectivele primare ale imunoterapiei alergene specifice sunt de a diminua simptomele declanșate de alergene și de a preveni reapariția bolii pe termen lung, precum și de a scădea probabilitatea unui marș alergic – dezvoltarea astmului bronșic și extinderea spectrului alergenic. În prezent este singura intervenție modificată a bolii pentru boala alergică.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button