News

MAI a solicitat guvernului suplimentarea plafonului de pensii pentru polițiști

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicitat recent guvernului suplimentarea plafonului pentru plata pensiilor militare în ianuarie. Pensiile militare ale MAI costă bugetul de stat 1,5 mld. euro anual, adică aproape 8 mld. lei, relatează Ziarul Financiar.

1,5 miliarde de euro anual costă în 2024 pensiile militare din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), conform documentelor publice de pe site-ul ministerului de Finanţe. Recent, MAI a solicitat suplimentarea sume­lor plafonate în ianuarie la 630 mil. lei pentru plata acestor pensii, conform unui memorandum aflat pe agenda şedinţei de guvern de joi. Astfel, pensiile înseamnă circa 28% din bugetul total al MAI, care este de 29 mld. lei (5,8 mld. euro). Dintre aceştia, salariile angajaţilor înseamnă 16 mld. lei, adică circa 3 mld. de euro, ceea ce înseamnă că MAI cheltuieşte cu pensiile speciale ale poliţiştilor jumătate din cât chel­tu­ieşte pe salariile poliţiştilor în serviciu.

Pentru gradele mari de ofiţeri, mai ales cei care au avut funcţii de conducere în Inspectoratul General de Poliţie, pensiile trec de 10.000 de lei, adică 2.000 de euro.

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Hai să ne facem polițai! Anul ăsta s-au ocupat 60% din locurile scoase la concurs în școlile de agenți.
    Dar ia spuneți: dacă numărul pensionarilor este aproximativ egal cu cel al celor activi dar bugetul de pensii e jumate față de cel de salarii de ce mănâncă unii kkt că „pensiile speciale sunt mai mari decât salariile”
    Dar ia mai spuneți: dacă bugetul de pensii speciale este cam 50% din cel de salarii și Banca mondială a zis că pensiile contributive sunt cam 41-43% dintr-un salariu care e contribuția în plus la pensiile polițiștilor față de cât ar primi pe contributivitate? Iau în plus 7%??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button