NewsTrebuie să vezi asta!

Fenomen neobişnuit. Nucleul Pământului se deplasează în sens invers. Ce înseamnă asta pentru noi

Cercetătorii străini au realizat că nucleul Pământului a încetinit foarte mult și a ajuns să se miște în sens invers. Cei care nu știau asta, în interiorul Terrei există o minge metalică solidă care se rotește independent de restul planetei noastre. Acest „miez” din interiorul Pământului a fost descoperit de seismologul danez Inge Lehmann în 1936.

Modul său de mișcare a fost dintotdeauna un subiect tocmai bun de dezbătut pentru seismologi. Specialiștii de peste hotare au explicat totul pas cu pas!

Cercetării fac o mulțime de verificări pentru a descoperi ce semnifică, de fapt, astfel de mișcări ale nucleului. Pentru că „miezul” Pământului nu poate fi observat sau eșantionat direct, seismologii studiază comportamentul undelor provenite de la cutremure pentru a înțelege mișcarea nucleului interior.

Au analizat îndeaproape variațiile dintre undele de intensitate similară în momente diferite, oamenii de știință au reușit să măsoare schimbările de poziție și să calculeze rotația nucleului. Dr. Lauren Waszek de la Universitatea James Cook din Australia a făcut o mulțime de teste specifice și a descoperit, în urma lor, că nucleul nu se rotește deloc. Ideea rotației nucleului a apărut în anii ’70 și ’80, însă dovezile seismologice au apărut abia în anii ’90.

Totul a luat o turnură neașteptată, când în 2023 cercetătorii au constatat că nucleul interior, care odată se rotea mai repede decât Pământul, a început să se miște mai încet. Pe data de 12 iunie, anul acesta, au fost publicate în revista Nature cercetările făcute de Dr. John Vidale de la Universitatea California de Sud, care arată că există această încetinire și sugerează un ciclu de 70 de ani de încetinire și accelerare a rotației nucleului interior, scrie presa internațională.

Acest studiu pare să confirme faptul că nucleul Terrei se mișcă mai greu, însă nu toți oamenii de știință sunt convinși de ce se întâmplă asta. Astfel că, efectele acestei încetiniri asupra Pământului rămân neclare.

Ce efect ar putea avea acest fenomen

Câmpul magnetic al Pământului și forțele gravitaționale influențează rotația acestui miez, care la rândul său afectează câmpul magnetic al planetei noastre. Cercetătorii au studiat aceste fenomene după ce au analizat undele seismice produse de cutremure și testele nucleare sovietice, constatând în urma lor un ciclu de rotație de 70 de ani.

Dacă cercetările lor sunt corecte, nucleul ar trebui să înceapă să accelereze din nou în următorii cinci până la 10 ani. Dacă nucleul ar continua să se miște încet, asta ar însemna creșterea duratei zilelor terestre.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button