NewsSocietate

Despăgubiri RECORD în urma cutremurelor din Gorj!

Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daunele provocate de cutremurele din Arad și Gorj.

Județul Gorj a fost zguduit, în luna februarie a acestui an, de o serie de cutremure de diferite intensități. Cel mai puternic dintre ele, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, s-a produs în data de 14 februarie, la nici o zi după un cutremur de 5,3 pe scara Richter.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba, în curând, o normă de aplicare la noua lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor, care va schimba printre altele lista cazurilor în care nu se acordă despăgubiri prin contractul de asigurare PAD – asigurarea obligatorie pentru locuințe.

Norma scoasă în consultare de ASF elimină din lista excluderilor garajele si instalatiile solare, care în actuala legislație erau incluse la „anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei (garaje, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum şi instalaţiile şi amenajările speciale (piscine, saune, instalaţii solare sau eoliene, rampe auto etc.)”. Cu alte cuvinte, în cazul garajelor ori instalațiilor solare care sunt legate structural de locuință vor putea fi acordate despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastre naturale acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.

PAID România, societatea care emite și gestionează asigurările obligatorii pentru locuințe, a transmis, la solicitarea HotNews.ro, detalii despre dosarele de daună deschise în acest an și în anul 2022, plățile făcute, dosarele respinse și motivele invocate pentru neplata respectivelor daune solicitate de asigurați. Conform acestor date, în acest an au fost achitate despăgubiri în valoare de peste 21,8 milioane de lei pentru un număr de 2791 de dosare de daună, din care 2705 dosare au fost avizate în acest an. Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daune provocate de cutremure.

Spre comparație, în 2022, PAID a plătit despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă pentru daune provocate de inundații.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button