Trebuie să vezi asta!

Descoperire incredibilă. Pământul va avea un nou continent și ocean

Oamenii de știință au descoperit formarea unui nou ocean pe măsură ce Africa începe să se despartă.

Cercetătorii au descoperit că cele două părți de pământ, care alcătuiesc al doilea cel mai mare și al doilea cel mai populat continent din lume, au început să se separe, făcând loc unui ocean cu totul nou să treacă prin diviziune.

Țări precum Zambia și Uganda ar putea avea într-o zi propriile lor linii de coastă dacă suprafața de uscat continuă să se separe. Potrivit revistei Geophysical Research Letters, geologii au putut confirma că se creează un nou ocean, pe măsură ce continentul african este împărțit în jumătate.

Oamenii de știință au reușit să localizeze exact locul unde s-a deschis pentru prima dată continentul – care are o suprafață de peste 30 de milioane de kilometri pătrați. Crăpătura este poziționată la granițele a trei plăci tectonice care se îndepărtează treptat una de cealaltă de ceva vreme. Efortul internațional a descoperit că fisura, cunoscută sub numele de Rift-ul Africii de Est, este lungă de 60 de km, în prezent, după ce a apărut pentru prima dată în 2005 în deșerturile etiopiene.

„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde poți studia modul în care ruptura continentală devine o ruptură oceanică”, a explicat Christopher Moore, doctor la Universitatea din Leeds, prin NBC News.

Prin utilizarea instrumentelor GPS, cercetătorii au reușit să facă măsurători precise ale acestor mișcări ale terenului.

Ken Macdonald, geofizician marin și profesor emerit de la Universitatea din California, a explicat: „Cu măsurători GPS, puteți măsura ratele de mișcare până la câțiva milimetri pe an. Golful Aden și Marea Roșie vor inunda regiunea Afar și în Valea Riftului Africii de Est și vor deveni un nou ocean, iar acea parte a Africii de Est va deveni propriul său mic continent separat”.

Cele trei plăci tectonice se îndepărtează una de cealaltă cu o gamă de viteze diferite, dar geofizicianul a explicat că placa arabă se îndepărtează de Africa cu o rată de aproximativ un inch pe an.

 

 

 

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button