Politică

Crede că groapa de gunoi a Târgu-Jiului poate fi mutată

Fostul prefect de Gorj, Iulian Popescu, candidat PNL la Primăria Târgu-Jiu, crede că groapa de gunoi a municipiului ar putea fi mutată, în anul 2027.

Iulian Popescu a susținut, duminică, o conferință de presă în cartierul Slobozia, în apropierea gropii de gunoi a municipiului.

Fostul prefect a prezentat concluziile raportului Agenției Naționale de Mediu privind acțiunea de inspecție și control demarată la depozitul pentru deșeuri din Târgu Jiu.

„Pe celula nr. 1 au fost montate 9 puțuri de captare a gazului de depozit, care nu sunt numerotate și nu pot fi identificate în teren, în corelare cu planurile de situație. Celula nr 2 este in operare, au fost montate 11 puțuri de captare a gazului de depozit, care nu sunt numerotate și nu pot fi identificate în teren. La data controlului, s-a constatat faptul că 4 puțuri de pe partea de Nord a celulei 2 NU SUNT RACORDATE la instalația de ardere controlată a gazului de depozit. Acesta este motivului mirosului caracteristic de gunoi prezent în zona respectivă. Nu s-a respectat regimul de compactare menționat în normativul tehnic de depozitare aprobat. Neconformitatea celulelor de depozitare, conform normativelor tehnice. Mai exact, în normative, suprafața destinată depozitării este de max. 2500 mp, iar în urma măsurătorilor suprafața zonei activei de depozitare este aproape dublă, de aproximativ 4400 mp. La data controlului, pe amplasament existau mai multe acumulări semnificative de levigat, o sursa de miros. Stația de tratare a levigatului este subdimensionată, iar biofiltrul este scos din exploatare datorită uzurii și deteriorării avansate (corodare). În cele două perioade în care autolaboratorul solicitat de prefectul Iulian Popescu Ministerului de resort a monitorizat zona noastră au existat 6 depășiri ale concentrației maxime admise de hidrogen sulfurat. Lipsa unui registru electronic de evidență a regimului de funcționare pentru arzătorul gazelor poluate, echipa de control neputând efectua corelări între perioadele de oprire ale instalației și episoadele de disconfort olfactiv semnalate de cetățeni, neexistând înregistrări istorice cu aceste valori în soft-ul instalației”, a spus Iulian Popescu.

Amenzi de circa 140.000 lei.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu care au efectuat acțiunea de control la Groapa de gunoi din Târgu Jiu consideră că depozitul de deșeuri și instalațiile aferente acestuia sunt o potențială sursă de poluare, produsă de: porniri/opriri ale instalațiilor, neconectarea în totalitate a puțurilor de gaz de depozit, neacoperirea periodică a zonelor de exploatare conform normativului tehnic de depozitare, acumulările de levigat la baza celulelor și alte neconformități în operarea depozitului de deșeuri, a mai precizat Iulian Popescu.

Au fost stabilite 16 măsuri pe care operatorul Gropii de gunoi trebuie sa le remedieze și au fost aplicate sancțiuni în valoare de 140.000 lei.

“Iulian Popescu, candidatul PNL la Primăria Târgu Jiu, și-a luat angajamentul, în fața cetățenilor din zonă și a presei, că va muta groapa de gunoi în afara orașului, la o distanță considerabilă de locuințele cetățenilor, în anul 2027, atunci când expiră contractul asupra amplasamentului actual”, a transmis Departamentul de Comunicare al PNL Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button