CulturăNews

Ce teme s-au dezbătut la ultima ediție a Clubului Minților Deschise, de la Muzeul Județean Gorj

Clubul Minților Deschise, din cadrul Muzeului Judeţean Gorj ,,Alexandru Ştefulescu”, devine din ce în ce mai atractiv pentru participanți, își crește numărul de membri și își diversifică activitatea.

Zilele trecute, la întrunirea care a avut ca temă „Gustul copilăriei, sau despre savoarea bucătăriei de altădată”, au participat atât persoane care s-au înscris individual, cât și seniori care au obiceiul să se întâlnească și să socializeze la Centrul Magnolia, din cadrul Direcției de Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu. Activitățile au început cu un tur al expoziției de istorie și arheologie a Muzeului Judeţean Gorj, punându-se accentul pe modul de preparare a hranei pe teritoriul judeţului Gorj, din Preistorie până în Epoca Contemporană. Participanții au fost încântați să vadă obiecte vechi de mii de ani, folosite pentru prepararea hranei, și să afle cum erau folosite.

În partea a doua, s-a desfășurat atelierul interactiv „Importanța gastronomiei locale, pentru păstrarea identității naționale în context european”, în cadrul căruia specialiștii muzeului care fac parte din echipa Programului Clubul Minților Deschise au prezentat modul cum, în cadrul muzeului, se lucrează pentru păstrarea tradițiilor gastronomice, prin conservarea ustensilelor descoperite pe șantiere arheologice, sau obținute prin donații sau achiziții: precum cuțite, amfore pentru transportul sau păstrarea alimentelor, gropi pentru provizii, vase pentru prepararea hranei, râșnițe din piatră, elemente ale morilor de apă, cuptoare și multe altele.
La rândul lor, participanții le-au împărtășit reprezentanților muzeului din experiența lor de viață și au povestit ce au reușit să păstreze de la generațiile anterioare, ca obiecte folosite în bucătărie, sau rețete de mâncăruri tradiționale.
Pe tot parcursul atelierului, a fost o interacțiune continuă, cu multe amintiri şi istorioare, plecând de la mâncarea de post, până la cea de dulce. Una dintre participante a povestit cum se fac sarmalele cu seminţe de dovleac. De asemenea, s-a vorbit despre diverse preparate care se făceau în casă, chiar până la creme și alifii folosite pentru întreținerea pielii, sau pentru diverse afecțiuni. Gustul apei proaspete de altădată a fost şi el un subiect discutat, gust pe care nimeni nu îl poate uita, din vremea când apa se păstra rece şi proaspătă în ulcioare de pământ.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button