NewsȘtiri

Anunțul de azi al ITM Gorj! De ce vor fi “călcați” angajatorii de inspectorii de muncă

Legea numărul 337 adoptată în 2018, care reglementează statutul inspectorului de muncă, instituie ziua de 11 iulie ca fiind  Ziua Inspecției Muncii, în acest an, instituția aniversând 25 de ani de la înființare în structura sa actuală. Această zi este marcată, anual, prin acțiuni de promovare a prevederilor legislative în vigoare, menite să promoveze munca sigură și decentă

Înființată prin Legea numărul  108/1999, Inspecţia Muncii funcționează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale  și îndeplineşte funcţia de autoritate de stat, prin care se asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei.

 

Pentru celebrarea acestei zile, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj  vor întreprinde vizite la angajatori, dedicate acţiunii de informare. În cadrul acestor întâlniri, vor avea loc discuţii interactive cu privire la noutăţile legislative în materie. Inspectorii de muncă vor răspunde întrebărilor angajatorilor şi angajaţilor, urmărind clarificarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

Pornind de la premisa că atât angajatorii, cât şi angajaţii au obligaţia de a cunoaşte reglementările legislative din domeniul muncii, accentul va fi pus pe conştientizarea efectului negativ al muncii fără forme legale şi pe prejudiciile care pot deriva din această practică. De asemenea, se va sublinia importanţa respectării normelor de securitate şi sănătate la locul de muncă, precum şi a instrucţiunilor de lucru, întrucât doar un mediu de lucru sănătos poate garanta sănătatea şi integritatea fizică a salariaţilor.

Romanescu George Octavian, Inspector-Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: „Inspecția Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj  au ca principal scop urmărirea îndeplinirii de către angajatori a obligațiilor legale în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și al supravegherii pieței produselor, precum și a celor referitoare la condițiile de muncă, apărarea vieții, integrității corporale și sănătății salariaților în desfășurarea activității. Asigurăm atât angajatorii, cât și angajații județului Gorj de întreaga noastră disponibilitate și obiectivitate în soluționarea aspectelor din aria de competență a instituției noastre.”

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button